ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Pedijatrija

04.03.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Pedijatrija je specifična grana medicine koja je nastala iz interne medicine. Ona, pedijatrija, proučava, promatra ljudski organizam u rastu i razvoju, prati, prevenira i liječi oboljenja dječje populacije.

Važna specifičnost pedijatrije je i to što ona proučava zdravi organizam djeteta.

U strukturi i svakog društva djeca su biološka osnova, bazični potencijal za razvoj istog. Stoga saznanja koja možete preko ove stranice naći mogu se uvrstiti u kvalitetu opće kulture i znanja. Za opću populaciju važno je da u smislu znanja iz medicine nemala a niti prevelika znanja pojedinca mogu odvesti u krivom smjeru. Znati premalo ili previše medicinskih podataka za pojedinca laika je teško breme i put u pogrešno djelovanje.

Ovo jeste i biti će stranica na kojoj u buduće možete naći trajne, postojeće i nove obavijesti koje mogu pravilno utjecati na Vaša sadašnja znanja i saznanja za potrebe praćenje rasta, razvoja i liječenja Vašeg djeteta.

Znate li kako se Vaše dijete razvija od rođenja pa dalje?

U slijedećim karticama ovih pedijatrijskih stranica biti će opisano sve što trebate znati o osnovnim pokazateljima normalnog rasta i razvoja djeteta.

Znajući ih, lakše čete uočiti eventualna odstupanja i pravodobno zatražiti stručnu, zdravstvenu pomoć.

Zdravstvena zaštita majke i djeteta je kod nas sve bolja zahvaljujući između ostalog kvalitetnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti trudnoće, porođaja, dobi rasta i razvoja. Službe za zaštitu materinstva i djetinjstva sve su uspješnije u borbi protiv smrtnosti dojenčadi.

Važno je napomenuti da u podizanju kvalitete života novorođenih roditelji imaju značajnu ulogu. Za rano otkrivanje i terapiju svakog odstupanja od normalnog rasta i razvoja nije dovoljno da djeca imaju samo odgovarajući zdravstveni razvoj.

Izrazito je važno da se s roditeljima provodi zdravstveno – odgojni i prosvjetni rad. Takav se oblik zdravstvene zaštite i prosvjećivanja provodi u pedijatrijskim ordinacijama i savjetovalištima za dojenčad i malu djelu.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje