ZDRASTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, LUČEV OSKAR, dr.med.spec.ped. (domski)

Znate li kako se Vaše dijete razvija od rođenja pa dalje?

04.03.2019

Autor

OSKAR LUČEV dr.med.spec.ped. (domski)Pedijatrija je specifična grana medicine koja je nastala iz interne medicine. Ona, pedijatrija, proučava, promatra ljudski organizam u rastu i razvoju, prati, prevenira i liječi oboljenja dječje populacije.

Važna specifičnost pedijatrije je i to što ona proučava zdravi organizam djeteta.

U strukturi i svakog društva djeca su biološka osnova, bazični potencijal za razvoj istog. Stoga saznanja koja možete preko ove stranice naći mogu se uvrstiti u kvalitetu opće kulture i znanja. Za opću populaciju važno je da u smislu znanja iz medicine nemala a niti prevelika znanja pojedinca mogu odvesti u krivom smjeru. Znati premalo ili previše medicinskih podataka za pojedinca laika je teško breme i put u pogrešno djelovanje.

 

Ovo jeste i biti će stranica na kojoj u buduće možete naći trajne, postojeće i nove obavijesti koje mogu pravilno utjecati na Vaša sadašnja znanja i saznanja za potrebe praćenje rasta, razvoja i liječenja Vašeg djeteta.

Znate li kako se Vaše dijete razvija od rođenja pa dalje?

U slijedećim karticama ovih pedijatrijskih stranica biti će opisano sve što trebate znati o osnovnim pokazateljima normalnog rasta i razvoja djeteta.

Znajući ih, lakše čete uočiti eventualna odstupanja i pravodobno zatražiti stručnu, zdravstvenu pomoć.

Zdravstvena zaštita majke i djeteta je kod nas sve bolja zahvaljujući između ostalog kvalitetnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti trudnoće, porođaja, dobi rasta i razvoja. Službe za zaštitu materinstva i djetinjstva sve su uspješnije u borbi protiv smrtnosti dojenčadi.

Važno je napomenuti da u podizanju kvalitete života novorođenih roditelji imaju značajnu ulogu. Za rano otkrivanje i terapiju svakog odstupanja od normalnog rasta i razvoja nije dovoljno da djeca imaju samo odgovarajući zdravstveni razvoj.

Izrazito je važno da se s roditeljima provodi zdravstveno – odgojni i prosvjetni rad. Takav se oblik zdravstvene zaštite i prosvjećivanja provodi u pedijatrijskim ordinacijama i savjetovalištima za dojenčad i malu djecu.

Prilikom prvog pregleda , dob  približno jedan mjesec ,pedijatrijski tim u sastavu liječnik specijalista pedijatar i medicinski tehničar mjere težinu, dužinu i opseg glave djeteta posebna pažnja se posvećuje psihomotornom razvoju, prisutnost fizioloških refleksa i stupnju uhranjenosti.

Tijekom pregleda, posebno nakon istoga, posvećuje se pažnja prehrane  majke djeteta uz savjet i vrijednosti dojenja djeteta majčinim mlijekom kao prvim i osobito važnim izborom u prehrani novorođenčeta. Prednost dojenja posebno se ističe u tome što je majčino mlijeko prirodna hrana adekvatnih nutritivnih vrijednosti uz odgovarajući imunološki zaštitni faktor.

Sam čin dojenja je posebno važan kao za majku tako i za dijete u stvaranju pozitivne psiho emocionalne veze majka – dijete.

Roditelji (majke i očevi) trebaju poznavati osnovne činjenice o rastu i razvoju svog djeteta kako bi pravilno i pozitivno mogli pratiti njegov razvoj. Poznavanjem osobina djeteta, njegov normalan izgled, uredan rast i razvoj  bez poteškoća majka, otac mogu pravodobno uočiti  odstupanja od urednog i normalnog te tako  na vrijeme zatražiti savjet i zdravstvenu pomoć.

Dječja se dob na temelju funkcionalnih, morfoloških i imunoloških svojstava dijeli na novorođenaćku dob  (prva četiri  tjedna života). Potom na dojenačku koja obuhvaća prvu godinu života iza  koje dolazi dob malog djeteta do treće godine života. To razdoblje od prve do treće godine naziva se još i dob brzog razvoja. Predškolska dob traje od treće do šeste godine. Školska dob se proteže od šeste do petnaeste godine života. Dob djeteta do osamnaeste godine, najkasnije do dvadesete godine naziva s adolescentna dob u životu djeteta.

Kao što postoje znaci bolesti ,tako postoje i znaci zdravlja. Za dojenačku  i za dob brzog rasta važan znak zdravlja osim dobrog apetita je stalno napredovanje na težini uz rast u visinu.

Nakon rođenja dijete se mora prilagoditi  samostalnom životu u novom okruženju,  uskladiti disanje i krvotok, uzimanje hrane,  probavu i druge funkcije koje je do tada za njega prije rođenja za njega obavlja majka. Ta promjena je velika. Iz toplog majčinog  tijela, u kojem je bilo stalno opskrbljeno s dovoljno hrane i kisika, lebdilo u jednoj vrsti „bestežinskog stanja“ u plodnoj vodi pa odjednom dolazi u  „novu, okrutnu“ okolinu  uz veliku razliku u temperaturi  majčinog tijela i vanjske okoline. Nakon rođenja novorođenće je u izravnom u dodiru  s vanjskom atmosferom iz koje treba uzimati kisik uz izbacivanje nepotrebnih plinova, zatim uzimati hranu na usta, jednom riječju vrlo teško „raditi“ da bi se održalo u životu.

Dakle sasvim je jasno da je novorođenačka  dob najosjetljivija i najopasnija dob života.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje