OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, DRAGOJLOVIĆ DANIEL, dr.med. (domski)

Giht i prehrana kod gihta

28.02.2019

Autor

DANIEL DRAGOJLOVIĆ dr.med. (domski)Giht i prehrana kod gihta

Giht (lat. Arthritis urica) je metabolička bolest povezana s poremećajem metabolizma mokraćne kiseline - spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza (dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina kojima je bogat velik broj namjernica životinjskog podrijetla)

Kako giht nastaje i kako se očituje

Bolest može biti naslijeđena ili stečena. Nastaje zbog trajnog, nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu i podljedičnog odlaganja soli mokraćne kiseline (urata) u obliku kristala u kosti, hrskavice i sinovijalnu tekućinu zglobova što može dovesti do akutnih napada boli u zglobovima (tipično u područu korijena nožnog palca). Kasnije u fazi kronične bolesti, često dolazi do stvaranja naslaga soli mokraćne kiseline u samim zglobovima i oko njih (tzv. "tofi") koji dovode do deformacije zglobova ili pak urolitijaze (pojave bubrežnih kamenaca) i bolesti bubrega.

Na učestalost pojave gihta uz nasljedne faktore naveliko utječu životne navike i način prehrane. Liječenje se uspješno provodi lijekovima, ali važna je i pravilna prehrana koja doprinosi smirivanju bolesti i napada te poboljšava učinkovitost lijekova.

 

Prehrana kod bolesti zglobova (gihta)!

Prednost treba dati svježim namjernicama, a jela pripremati što brže i sa što manje kuhanja (na žaru, roštilju, kuhanje u malo vode ili na pari)...

Žitarice - dozvoljen je kruh i tijesta svih vrsta, ali prednost imaju proizvodi od žita bez dodatka kvasca i od onih žitarica koje sadrže malo purina (nešto više purina sadrže raženi i pšenični kruh)

Mlijeko i mliječni proizvodi - može se konzumirati mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir), sir od nemasnog mlijeka (npr. svježi sir)

Meso i iznutrice, riba - u slučaju akutnog napada gihta zabranjena je svaka upotreba mesa i mesnih proizvoda, kao i konzumiranje iznutrica (jetra, bubreg, srce, pluća, mozak, timus, ikra i sl.), jake juhe od mesa i kosti te riblje juhe. U slučaju kronične bolesti manje količine mesa mogu se uzimati do tri puta tjedno (teletina, pureće i pileće bijelo meso, riba – uz pažljivu pripremu – malo masnoće!, na žaru/teflonu ili na pari + izbjegavati školjkaše i mekušce)

Jaja - najviše dva jaja tjedno

Povrće - dozvoljena su sva vrsta povrća uz umjereno korištenje onih vrsta koja u sebi sadrže nešto više purina (špinat, gljive, grah, cvjetača, grašak, šparoge, leća)

Voće - može se koristiti svo voće, ali umjereno

Juhe od povrća i variva - preporučuje se pripremati ih brzo sa što manje kuhanja...u juhe je dobro dodati namirnice koje djeluju dijetoterapijski, kao npr.:

proso - ima blagotvorno djelovanje na izlučivanje mokraće zbog čega je odličan lijek protiv taloženja štetnih tvari kod reumatizma i kostobolje

ječam - dodan u juhe od povrća idealna je namirnica za one osobe koje su sklone debljanju i koje pate od povećane vrijednosti kolesterola u krvi

zob - može ublažiti upalne procese u zglobovima i vezivnom tkivu

...

Posebno treba paziti na:

Masti - preporučuje se minimalna konzumacija, a prednost treba dati maslinovom ulju (ne termički obrađenom), jer masti usporavaju probavu i izlučivanje mokraćne kiseline + kod ovih bolesnika nužno je spriječiti pretilnost (debljanje)

Napitci - umjerena konzumacija čaja, kave i kakaa, a alkoholna pića strogo izbjegavati (pogotovo pivu i žestoki alkohol) - utječu na nastanak laktata (mliječne kiseline) koja dodatno zakiseljuje organizam

Kvasac - izbjegavati u svim oblicima!!!

 

 Usvajanje pravilnih prehrambenih navika je ključno!

Giht je bolest čijem razvoju uvelike pridonose životne navike i to u najvećoj mjeri one prehrambene. Stoga se rizik može značajno smanjiti ukoliko se izvrši nekoliko promjena:

  1. Gubitak prekomjerne tjelesne mase

  2. Izbjegavanje alkohola
    Alkoholna pića, posebice pivo, trebali bi se u potpunosti izbjegavati. Alkohol potiče lučenje vode iz organizma što uzrokuje koncentriranje mokraćne kiseline u preostaloj tjelesnoj tekućini, također, alkohol i sam potiče organizam na stvaranje mokraćne kiseline. Iz navedenih razloga, za osobe koje imaju problemam sa gihtom, alkohol se smatra otrovom.

  3. Izbjegavanje prejedanja, bogatih mesnih obroka

  1. Izbjegavanje namjernica bogatih purinima (npr. jetra, bubrezi, sardine, kavijar, jaja,...)

  1. Konzumiranje barem 6-8 čaša vode dnevno - voda pomaže bubrezima u izlučivanju mokraćne kiseline

  2. Ograničena konzumacija gaziranih napitaka i napitaka koji sadrže kofein

 

Umjerenost u hrani i piću najbolje su rješenje za ublažavanje simptoma gihta!!!

 


 

 

 

 


 

 

 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje