DENTALNA MEDICINA, VINKOVIĆ DINKA, dr.med.dent. (domski)

ELEKTRIČNE ČETKICE

28.02.2019

Autor

DINKA VINKOVIĆ dr.med.dent. (domski)Dentalna medicina napreduje zahvaljujući tehnološkom razvoju,a njihov utjecaj je vidljiv i u svakodnevnoj oralnoj higijeni primjenom električnih četkica za zube. Koliko god nam se činilo jednostavno, većina nas ne četka zube pravilno: četkicu je potrebno držati pod kutem od 45 stupnjeva, prati laganim kružnim pokretima i masirati gingivu, a ne je oštetiti.

Električne četkice koje su danas dostupne na tržištu karakterizira oscilirajuće-rotirajući pokreti koji rade brzinom koju ne može pratiti ruka prilikom četkanja klasičnom četkicom. Glava četkice je manja što olakšava pranje teško dostupnih mjesta. Pojedini modeli imaju ugrađen mjerač vremena tako da vam zvučno ili vibracijom signalizira kada ste gotovi s pranjem koje je kraće nego kod običnih četkica i traje svega 2 minute.

Nevjerojatno su nježne prema caklini i gingivi, jer nije potreban dodatan pritisak, već samo dodir s površinom zuba. Pojedini modeli imaju senzor za presnažni pritisak i svjetlosno vas upozoravaju te automatski smanjuju brzinu pokreta vlakana.

I na smijemo zaboraviti naglasiti kako su ovakve četkica neopisiva motivacija i zabava za djecu. Pomoću raznih aplikacija naši najmlađi peru zube hodajući među životinjama i svakim pranjem skupljaju bodove za nove avanture.


 

Zaključno, električna četkica je sredstvo izbora za oralnu higijenu neovisno o dobi.


 


 


 


 


  


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje