ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, VLASTA HANICH, dr.med.spec.ped. (domski)

ALERGIJA NA PROTEINE KRAVLJEG MLIJEKA

27.02.2019

Autor

VLASTA HANICH dr.med.spec.ped.Najčešće su zahvaćena djeca iz atopijske obitelji u prve 2-3 godine života. Najčešći su alergeni proteini kravljeg mlijeka(osobito  beta-laktoglobulin). Klinička slika posredovana putem IgE može se očitovati probavnim, kožnim i rijetko respiratornim simptomima. Javlja se u pravilu u dojenčadi oko 3 mjeseca nakon prvog dodira s tom hranom, a očituje se probavnim simptomima. Uključuje proljev i povraćanje, na pravu dijagnozu može uputiti istodobna pojava urtikarije ili angioedema na usnama. Dijagnoza se postavlja na iscrpnoj anamnezi i pokusnog  uklanjanja iz jelovnika osumnjičenih namirnica tijekom 2 tjedna i nestankom simptoma nekoliko dana  nakon toga. Alergijsku prirodu takvih bolesti može se potvrditi kožnim (prick) testom.

Liječenje nutritivne alergije je ako majka doji potrebno je isključiti mlijeko i mliječne proizvode iz njezine prehrane, uz nadomjestak kalcija majci. U slučaju da je dijete na adaptiranom mlijeku treba preporućiti hipoalergene industrijske pripravke mlijeka za dojenčad bez proteina kravljeg mlijeka.

Alergijska preosjetljivost postupno nestaje  tako da u dobi od 3 godine samo oko četvrtine djece zadržava svoju raniju alegijsku preosjetljivost.


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku