ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, VLASTA HANICH, dr.med.spec.ped. (domski)

AKUTNA UPALA SREDNJEG UHA

27.02.2019

Autor

VLASTA HANICH dr.med.spec.ped.Sluznica srednjeg  uha nastavak je sluznice epifarinksa i Eustahijeve cijevi pa se svaka upala u tom području može protegnuti i na srednje uho. To je osobito često u dojenčadi gdje je tuba relativno kratka i široka i smjer joj pogoduje  prodiranju i retenciji sekreta.

Kod akutnog gnojnog otitisa među uzročnicima na prvom mjestu stoji pneumokok, zatim slijede u dojenčadi i u djece do 5 god. hemophilus influezae, moraksela  kataralis te beta hemolitički streptokok. Klasični simptomi su pulzirajuća i trajna bol, visoka temperatura uz odgovarajući otoskopski nalaz. Kod dojenčadi se očituje razdražljivošću, povremenim vriskovima, prekidom sisanja. Akutnom gnojnom otitisu često prethodi hunjavica i respiratorni katar. Otoskopski se vidi hiperemija bubnjića, gubitak trokutastog refleksa, katakada se vidi i perforacija bubnjića.

Liječenje je u pravilu amoksicilin u dozi 80mg/kg tjelesne težine tijekom 10 dana. Alternativni lijekovi su amoksiiclin +klavulanska kiselina ili cefalosporini tijekom 10 dana  ili azitromicin 5 dana.


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku