OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, POPIĆ IVAN, u zamjeni Karmela Majić, dr.med.

Dijeta bez purina (GIHT)

26.02.2019

Autor

Ivan Popić dr.med. (domski)




 

DIJETA BEZ PURINA (GIHT)

Giht  je  upala  zglobova  nastala  nakupljanjem  mokraćne  kiseline.  Mokraćna  kiselina  je nusprodukt  razgradnje  purina  ili  otpadnih  produkata  tijela.  Normalno,  mokraćna  kiselina  se razgrađuje  u  krvi  i  eliminira  urinom.  Kada  tijelo  poveća  proizvodnju  mokraćne  kiseline  ili  ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno, dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline oko zglobova što izaziva upalne procese, odnosno giht.

Kako ne bi došlo do upalnih procesa, odnosno akutne faze gihta, potrebno je pridržavati se dijete  bez  purina. Tijekom  akutne  faze  (u  stanju  napada)  se  trebaju  izbjegavati  namirnice  bogate purinom  (tijekom  tih  dana  ne  konzumirati  meso).  Kasnije,  kada  se  stanje  napada  smiri  može  se uvesti meso, ali kuhano i nemasno, te samo u ručku, ne u večeri, jer su napadi gihta češći noću. Preporuka  je  jesti  što  češće  u  manjim  količinama,  tj.  preporuča  se  konzumirati  5  obroka  dnevno (zajutrak, doručak, ručak, užinak, večera).

Alkoholna pića nisu dozvoljena, a konzumacija kave i čaja bi trebala biti umjerena. Kruh (preporuča se bijeli kruh, ne sa sjemenkama) sadrži manju količinu purina, te se može konzumirati, ali  umjereno  u  manjim  količinama.  Kada  obrok  sadrži  neki  ugljikohidratni  prilog  (riža  -  bijela, tjestenina, palenta, krumpir) kruh se ne bi smio kunzumirati. Šećer bi se isto trebao izbjegavati, te se sva jela, pića i kompoti trebaju konzumirati nezaslađeni. Što se tiče masnoće, isto tako bi se trebala izbjegavat  masna  hrana,  te  u  pripremi  obroka,  salata  se  može  koristiti  manja  količina  biljnog  ili maslinovog ulja. Mlijeko i mliječni proizvodi se smiju konzumirati, ali s manjim udjelom masnoće.

 

Namirnice bogate purinima:

  •    meso i životinjske masnoće
  •    iznutrice (jetra, bubrezi, mozak)
  •    srdele, sardine u ulju, slana i sušena riba (bakalar, haringa)
  •    mesne juhe i mesni ekstrakti
  •    maslac
  •    slatko vrhnje
  •    čokolada
  •    šećer
  •    pivo, crveno vino
  •    začini
  •    grah, grašak, leća
  •    špinat, šparoge, cvjetača, mahune, kelj
  •    breskve, grožđe, marelice
  •  

Namirnice bogate purinom životinjskog podrijetla su puno opasnije od namirnica biljnog podrijetla. Važno je izbjegavati namirnice životinjskog podrijetla. Kod namirnica biljnog podrijetla udio purina se smanjuje kuhanjem (vodu je potrebno baciti), te ih je dozvoljeno konzumirati, ali u umjerenoj količini.

 

NAMIRNICE   PREPORUČUJE SE PREPORUČUJE SE U MANJIM KOLIČINAMA NE PREPORUČUJE SE
JUHE Nemasne juhe od povrća i mesa   Masne juhe, juhe od povrća s vrhnjem
MESO
(u aktivnoj fazi ne konzumirati)
Meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (piletina, puretina, kunić)
*odstraniti kožicu i svu vidljivu masnoću
Teletina       Pržena i pohana mesa svinjetina, janjetina, junetina, dimljena mesa, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve, iznutrice
RIBA Kuhana bijela nemasna riba      Masne ribe (skuša, tuna, srdela, losos, šaran, som), riblje konzerve i paštete, lignje, dagnje i rakovi

JAJA  

Kuhana jaja                  

  Pržena i pečena jaja
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI Obrano mlijeko do 1,5% m.m, posni svježi sir, probiotik, jogurt light i ostali fermentirani mliječni proizvodi s manjim postotkom masti   Punomasno mlijeko, zreli masni sirevi, dimljeni sir, slatko i kiselo vrhnje
KRUH I ŽITARICE Odstajali (polubijeli, bijeli, crni i integralni kruh), dvopek, riža, zob, ječam, proso, kukuruzna i pšenična krupica, tjestenina   Svježi i vruć kruh i peciva, dizana tijesta (buhtle, krafne i sl.), lisnata tijesta, kroketi
POVRĆE Svježe sezonsko povrće         Grah, grašak, leća špinat, šparoge, cvjetača, mahune, kelj

Konzervirano povrće, gljive, prženo i pečeno povrće

 MASNOĆE Maslinovo i bučino ulje    Suncokretovo ulje, margarin Svinjeska i guščja mast, majoneza, maslac, biljno vrhnje
VOĆE Sve, osobito trešnje, jagode, ribizli, maline, kupine, borovnice, ananas Sušeno voće         Konzervirano voće
PIĆA Biljni čajevi, mineralna voda, voćni sokovi od svježeg voća (limun, naranča) Kava  Žestoka alkoholna pića, pivo, sokovi s fruktozom, gazirani sokovi, kava bez kofeina
ZAČINI Limunov sok, jabučni ocat, začini (kurkuma, ružmarin, metvica, đumbir, korijandar) Sol   Kečap, gotovi dodaci jelima, preljevi za salate

                          

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje