DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

amalgamski ispuni

12.02.2019

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski)Svakodnevno se u ordinacijama dentalne medicine stomatolozi susreću s pitanjima o tome jesu li su metalne, amalgamske (netko ih zove crne) plombe zaista štetne kako se često u posljednje vrijeme navodi u medijima.
- Prije svega važno je znati što je uopće dentalni amalgam i od čega se sastoji. Dentalni amalgam je legura, slitina više materijala, koji se već više od 150 godina koristi kao materijal za ispune (plombe) na stražnjim zubima u stomatologiji.

 

To je materijal, koji je zbog svojih karakteristika, niske cijene, lakog rukovanja, dobre čvrstoće i trajnosti, dugo vremena bio prvi materijal izbora u izradi ispuna na zubima, te je smatran sigurnim i učinkovitim za nadomještanje izgubljene strukture zuba. Osnovni sastav mu čine srebro (Ag), živa (Hg), kositar (Sn), te ostali metali u tragovima - objašnjava ta doktorica dentalne medicine.
 

Opasne količine

Za čovjeka su i male količine žive opasne, a neki stručnjaci navode da se živa iz plomba žvakanjem može prenijeti u tijelo i kontinuirano ga trovati. Znaci trovanja su kašalj, bol u grudima, teškoće u disanju, drhtanje mišića, nesanica, glavobolja, s time da se znakovi trovanja ne javljaju odmah. 
- U posljednjih nekoliko godina povećao se napad na amalgam, i u znanstveno-stručnoj i u popularnoj literaturi, u vezi s njegovim navodnim patološkim djelovanjem na organizam. Kada govorimo o toksičnosti dentalnih amalgama, uglavnom mislimo na citotoksičnost žive, kao njegova glavnog sastojka. 
Naime, živa u organizmu može potjecati iz različitih izvora, kao npr. iz hrane, zraka, lijekova i sl.. Živa u organizmu koja potječe iz amalgamskih ispuna je neznatna i iznosi 10-15 posto. 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje