ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA, HRŠAK BANOŽIĆ MARIJA, dr.med.spec.gin. (domski)

Hormonalna spirala

12.04.2019

Autor

MARIJA HRŠAK BANOŽIĆ dr.med.spec.gin. (domski)U 20. stoljecu pojavile su se prve prave metode kontracepcije. Od tada do danas rasli su zahtjevi za što učinkovitijirn i sigurnijim metodama. a tako je napredovao i njihov razvoj. Danas je u ponudi vise metoda različitih mehanizama djelovanja. od mehanickih do horrnonalnih, od onih koji se koriste u vrijeme spolnog odnosa do trajnih. Hormonalna spirala uvedena je kao metoda kontracepcije 80-ih godina prošlog stoljeća, a do danas je postala jedna od najučinkovitijih i najčešće korištenih. 

Hormonalna spirala plastlčnl je uložak T-oblika velik samo nekoliko centimetara koji se postavlja u maternicu gdje rnože ostati i do 5 godina. Sadrži manju količinu levonorgestrela - progestinskog hormona koji se postupno otpušta i zaslužan je za učinak spirale. Na taj način minimalna količina dospijeva u krv, a većlna hormona ostaje lokalno gdje i ostvaruje funkciju. Kontracepcijski učinak postiže se zgušnjavanjern cervikalne sluzi koja onernogućuje spermijima prolazak kroz cerviks i prodiranje u maternicu gdje bi mogli oploditi jajašce. 
Osim toga, stanjuje sluznicu maternice (endometrij) čirne može spriječiti implantaciju u maternicu (prihvaćanje oplođenog jajašca), a u nekih zena rnože spriječiti ovulaciju. Zahvaljujući stanjivanju endometrija, učinkovita je metoda za liječenje prekomjernog krvarenja tijekom menstruacije.

Više je vrsta hormonalnih spirala različitih proizvođača koje imaju odredene prednosti u razlličitim skupinama žena. Tako je Mirena namijenjena ženarna koje su već radale. dok je u mlađih žena bez poroda pogodnija Jaydess spirala. Ona je nešto manjih dimenzija od Mirene i zaštitu pruža u razdoblju od 3 godine nakon umetanja. Ova vrsta kontracepcije posebno je korisna kod žena koje ne mogu koristiti metode oralne hormonalne kontracepcije (na primjer zbog migrena). Spirala se rnože staviti u bilo kojoj dobi. Bitno je samo da žena u tom trenutku nije trudna i da nema upalu zdjelice (tijekom posljednja 3 mjeseca) iii neki oblik ginekoloskog karcinoma (karcinom cerviksa, karcinom endometrija). Ne preporuča se ni kod žena sa srčanim bolestima i neliječenim spolno prenosivim bolestima. 

Postavljanje spirale odvija se u ginekološkoj ordinaciji kao rutinski postupak bez anestezije i rezova - unosi se kroz rodnicu i cerviks te se postavlja u maternicu pri černu taj proces traje samo nekoliko minuta. Tijekom postupka kod nekih žena javlja se nelagoda i bol u zdjeličnorn 
području. Nakon 4-6 tjedana potrebna je kontrola kako bi se osiguralo da je spirala ostala na postavljenom mjestu. 
Posebno održavanje spirale nije potrebno. Svakih mjesec dana žena bi trebala provjeriti je Ii spirala na svom mjestu. To je jednostavan postupak za koji su tijekom umetanja educirane. Uz rnjesecnu provjeru spirala rnoze ostati 3-5 godina unutar maternice, a moguće ju je izvaditi u bilo kojem trenutku pri čemu dolazi do trenutnog povratka plodnosti.
Prednosti hormonalne sppirale

• Učinkovitost veća od 99% 

• Može se koristiti brzo nakon poroda i tijekom dojenja 

• Dugotrajna zaštita (Jaydess 3, a Mirena 5 godina) 

• Jednostavan postupak postavljanja 

• Reverzibilnost metode - očuvana plodnost nakon uklanjanja 

• Ne povećava tjelesnu tezinu 

• Smanjuje menoragije (prekomjerno menstrualno krvarenje) 

Koje su nuspojave?

Kod nekih žena mogu se pojaviti glavobolje, akne i osjetljivost dojki te bol u područ]u zdjelice. Unutar prvih nekoliko mjeseci od postavljanja spirale moguće su promjene u menstrualnom ciklusu s nepravilnim krvarenjima iii izostankom menstruacije. U većine žena te se promjene smanjuju tijekom vremena, a tek je dio žena bez menstruacije kroz cijelo razdoblje korištenja spirale. Ozbiljne nuspojave izrazito su rijetke - prilikom postavljanja rnože doći do probijanja stijenke maternice, a kasnije do razvoja upalne bolesti zdjelice. Moguće je i da spirala ispadne s mjesta postavljanja nakon čega izostaje zaštita od trudnoće. lako je metoda izrazito učinkovita, do trudnoće u rijetkim slučajevlrna rnože doći.

 

 

 

 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje