DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

TOTALNE PROTEZE

08.02.2019

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski) 

Zubne proteze – prednosti i nedostaci

Pri spomenu na zubnu protezu većina često zamišlja zube koji stoje u čaši vode kraj kreveta baka i djedova. No, je li uistinu zubna proteza samo to ili može biti drugačije i funkcionalnije rješenje?

Kada je zubna proteza rješenje?
Kada govorimo o slučajeva više izgubljenih zubi ili kod potpune bezubostijedno od mogućih rješenja svakako je zubna proteza. Zubna proteza financijski je prihvatljivija i brža solucija za mnoge pacijente no svakako treba znati da je prilagodba na nju poprilično teška i zahtjevna.

Osim početnog šoka koji nastupi kada pacijent dobije protezu, čak i nakon nekoliko mjeseci prilagodbe, mnogi pacijenti se žale kako se ne mogu naviknuti na samu protezu. Fali im osjećaj prirodnosti, žulja ih vrlo često zbog čega se nikada niti ne naviknu na nju jer je izbjegavaju nositi kada god mogu.

Koja je razlika između potpune (totalne) i djelomične (parcijalne) proteze?
Djelomične (parcijalne) proteze moguće je izraditi kod pacijenata koji se bore i skrivaju manji nedostatak zubi. U tim slučajevima kreira se parcijalna proteza tako što se popunjavaju postojeće praznine između zubi koje pacijent ima.
Stomatološka ordinacija Štimac u svojem laboratoriju koji se nalazi u sklopu same ordinacije izrađuje totalne, parcijalne te proteze na implantatima. Materijal koji se koristi za izradu proteza je u većini slučajeva akrilat i wironit.
Potpuna (totalna) akrilatna proteza cjenovno je ekonomičnije rješenje, dok je parcijalna wironit proteza izrađena od metala malo skuplja. Razlika je u tome što je akrilat jedna vrsta plastike i proteza se pridržava u ustima na način da prianja isključivo na meka tkiva i nepce. Težište je labavo pa se zato i pacijenti teže navikavaju na tu protezu. Wironit je materijal od metalne legure koji se u formi proteze pričvršćuje na zube pomoću ljevanih kvačica i time se omogućuje veća stabilnost proteze u ustima.

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje