DENTALNA MEDICINA, VINKOVIĆ DINKA, dr.med.dent. (domski)

AFTE

31.01.2019

Autor

DINKA VINKOVIĆ dr.med.dent. (domski)                                                                               AFTE

 

 

Afte su lezije (rane) na sluznici usne šupljine i jedna od najčešćih bolesti koja se manifestira na oralnoj sluznici. Izgled karakteriziraju okrugle, jasno ograničene bolne ulceracije plitkog nekrotičnog dna koje cijele kroz 7 do 10 dana.

 

Češće se javlja kod žena, posebno u mlađoj populaciji i u područjima višeg socioekonomskog statusa. Pojava afti najčešće kulminira u dobi između 10 i 19 godina s tendencijom čestih recidiva tijekom života.

 

UZROK

 

Prema kliničkim istraživanjima najčešći uzrok pojave afti je genetska predispozicija, imunološki poremećaji i imunosupresivna stanja, alergije, hematološka deficijentna stanja, nedostatak željeza i vitamina B skupine, stres, psihička napetost i lokalna trauma.

 

 

TERAPIJA

 

Liječenje uključuje topikalnu, lokalnu i prema potrebi sistemsku primjenu kortikosteroida i lokalno anestetika. Danas su na tržištu dostupni brojni proizvodi u vidu gelova ili lakova koje pacijent aplicira na samu aftu. Preporuča se sljedećih pola sata ne konzumirati hranu i piće kako bi se stvorila zaštitna opna na površini afte koja potiče zacijeljivanje.

Važno je educirati se i savjetovati s Vašim doktorom dentalne medicine o mogućem uzroku i kako spriječiti pojavu recidiva.

 

 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje