OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, POPIĆ IVAN, u zamjeni Karmela Majić, dr.med.

Kronični gastritis

31.01.2019

Autor

Ivan Popić dr.med. (domski)



Namijenjena je bolesnicima s čirom (ulkusom) želuca, dvanaesnika, erozivnim i kroničnim gastritisom i duodenitisom, refluksnom bolesti jednjaka (GERB) i hijatalnom hernijom. Takvim bolesnicima se preporučuje lako probavljiva hrana, bez upotrebe nadražujućih začina i namirnica koje uzrokuju napuhavanje. Hrana mora biti dobro kuhana, pirjana u vlastitom soku i pečena s minimalnom količinom masnoće. Preporučuje se veći unos ugljikohidrata iz žitarica, kruha, dvopeka, tjestenine, riže, kukuruzne i pšenične krupice, te povrća i voća. Izvor proteina bi trebao biti nemasno meso s time da se prednost daje piletini, puretini, ribi, svježem posnom siru, fermentiranim mliječnim proizvodima s dodatkom probiotika i prebiotika i jajima. Preporučuje se od masnoća koristiti maslinovo ulje i ostala biljna ulja. Tekućinu treba osigurati iz kompota, juha i blagih biljnih čajeva. Stari preventivni lijek protiv želučanih tegoba je sok svježeg kupusa, koji se primjenjuje i danas. Za ublažavanje dispepsije i ostalih želučanih problema često se preporučuje žličica meda nakon jela, đumbirov čaj s par kapi limunova soka ujutro na prazan želudac, ulje crnog kima, sok brusnice, aloe vera gel. Bolesnicima se savjetuje da se pridržavaju uputa za prehranu i ovih smjernica:

1. Jela ne bi smijela biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela.

2. Hranu bi trebalo jesti polako i dobro je sažvakati.

3. Ne preporučuje se uzimanje veće količine tekućine između, tijekom ili nakon obroka.

4. Nakon što se prekine liječenje lijekovima, potrebno je nastaviti s preporučenom prehranom, jer sprečava povratak i pogoršanje bolesti.

5. Pušenje i konzumiranje alkohola se ne preporučuje.

Namirnice i pića koja mogu pogoršati ulkus: 1. Slatkiši, čokolada, kolači

2. Alkohol, gazirana pića, kava, jaki čajevi

3. Neoguljeno, nedozrelo i kiselo voće, sušeno voće, grožđe

4. Masne juhe, mesa, ribe i sirevi

5. Jaki začini, gotovi umaci i dodaci jelima

6. Paprika, krastavci, kiseli kupus, luk

7. Mentol

 

Napomena: U linku imate tjedne jelovnike koji mogu poslužiti kao primjer pravilne ishrane. 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje