DENTALNA MEDICINA , ČIČEVIĆ SANJA, dr.med.dent. (domski)

PREOSJETLJIVOST ZUBNIH VRATOVA

24.01.2019

Autor

SANJA ČIČEVIĆ dr.med.dent. (domski)PREOSJETLJIVOST ZUBNIH VRATOVA

 

Zašto zubi postaju preosjetljivi?

Najčešći uzrok leži u povlačenju desni kao rezultat upale gingive, što dovodi do izloženosti i nezaštićenosti zubnih vratova. Osim toga, nepravilna tehnika četkanja zubi također može uzrokovati povlačenje gingive i izloženost zubnih vratova. Najčešći je problem u odrasloj populaciji te se istraživanjem dokazalo da se svaki četvrti pojedinac suočava se s tim problemom.

U usporedbi s površinom zubne krune, površina zubnih vratova nije zaštićena tvrdom zubnom caklinom već se sastoji od mekog dentina. U samom dentinu nalaze se mali kanalići (dentinski tubuli), koji vode do pulpe kao centralnog dijela zuba, bogatog živcima. Kada su ti kanalići izloženi usnoj šupljini, oni prenose vanjske podražaje do pulpe što prilikom kontakta zuba s toplim, hladnim, slatkim ili kiselim uzrokuje neugodnu bol.

                                                         Bakterije karijesa

Kako se brinuti o izloženim zubnim vratovima?

Osim profesionalnog tretmana od strane stomatologa, od iznimne je važnosti vršiti kvalitetnu svakodnevnu oralnu higijenu izloženih zubnih vratova. Osjetljivi zubi i izloženi zubni vratovi zahtjevaju posebnu pažnju i proizvode prilagođene tom problemu. Takvi proizvodi sadrže vrlo učinkoviti aminofluorid, koji formira zaštitni sloj na dentinu, odbija bolne podražaje i štiti izložene zubne vratove od karijesa.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje