DENTALNA MEDICINA, ČIČEVIĆ SANJA, dr. med. dent.

GRANULOM - što je i kako ga liječiti?

24.01.2019

Autor

SANJA ČIČEVIĆ dr.med.dent. (domski)GRANULOM – što je i kako ga liječiti?

 

Image result for granulom

 

Što je to granulom zuba?

Granulom je periapikalni proces koji nastaje kao odgovor organizma na iritacije iz korijenskog kanala.

 

Kako nastaje granulom? 

Granulom nastaje kada bakterije iz karijesa, u području krune zuba, prodiru dublje i djeluju na zubnu pulpu. Uslijed upale dolazi do širenja bakterija sve do kosti gdje se kost razara te se taj prostor ispunjava granuacijskim tkivom. Zbog tog manjka kosti granulom se na RTG slici vidi kao "prosvjetljenje" tj. tamni krug oko vrha korijena.

 

Simptomi koji upućuju na granulom zuba.

Granulom na početku, nema nikakve simptome, no stomatolog ih detaljnim pregledom uz obaveznu rendgensku snimku može lako dijagnosticirati. Na rendgenskoj snimci vidi se kao tamna “kapa” oko vrha korijena.

Simptomi se pojavljuju tek kad bakterije dođu skroz u korijenske kanale zuba gdje se nalazi gnojni sadržaj.

 

Kako se liječi granulom zuba?

Ukoliko je granulom manji te nije obuhvatio puno prostora, može se liječiti čišćenjem korijenskih kanala, uklanjanjem inficiranog sadržaja kojim se napunio korijenski kanal te dezinfekcijom tog područja.

Zašto je potrebno što prije „izvaditi živac“ na takvom zubu i zašto se granulom ne može izliječiti antibioticima?

Antibiotik ne može doprijeti do bakterija koje se  nalaze unutar korijenskog kanala i jedini način da ih se uništi je vađenjem živca tj. liječenjem korijenskih kanala.

U nekim slučajevima ne možemo pristupiti liječenju granuloma endodoncijom te se kod takvih slučajeva intervenira malim kirurškim zahvatom koji se zove apikotomija. Napravi se rez kroz sluznicu i pristupa se sve do kosti. Svrdlom se brusi kost dok se sasvim jasno ne pokaže vrh korijena i granulom oko njega. Zatim se odstrani vršak korijena zajedno s granulomom. Sluznica se sašije, a šavovi se odstrane naknadno. Zahvat traje između 20 i 60 minuta.

Kada zaista nema drugog rješenja niti ikakve šanse da se zub na ikakav način revitalizira, onda će se pristupiti vađenju zuba. To je ujedno i zadnji način kojemu se pristupa pri liječenju granuloma.


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku