OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, KARMELA MAJIĆ, dr.med.

Grlobolja

22.01.2019

Autor

Ivan Popić dr.med. (domski)Što uzrokuje grlobolju?

-u 85-90% slučajeva grlobolju uzrokuju virusi
-glavni bakterijski uzročnik je beta hemolitički streptokok grupe A

Kako se prenose infekcije gornjeg dišnog sustava i tko najčešće obolijeva?

-najčešći put prijenosa je kapljični, tj. prilikom govora, kašljanja i kihanja. Zbog toga pri kihanju i kašljanju treba usta zakloniti maramicom te potom oprati ruke. Ako maramica nije pri ruci, kihati treba u rukav nadlaktice (tako se najmanje kontaminiraju ruke i okolne površine). Česta dezinfekcija ruku – utrljavanje alkohola ili pranje ruku je najbolja zaštita od širenja zaraze uzročnicima grlobolje.
-ljudi svih dobnih skupina mogu oboljeti od grlobolje, no ona je najučestalija u male djece i mlađih odraslih 
-odrasli u pravilu imaju 2 – 3 grlobolje godišnje, mala djeca mogu oboljeti čak 6-7 puta na godinu.


Kada posjetiti liječnika?

-ako grlobolja traje dulje od 7 dana 
-u slučaju abnormalnog tijeka bolesti (pogoršanje boli, slabost, i/ili poteškoće prilikom gutanja nakon 4-7 dana)
-u slučaju povećanih i bolnih limfnih čvorova na vratu 
-kod otežanog gutanja ili otvaranja usta 
-u slučaju malaksalosti i ograničenja u obavljanju svakodnevnih zadataka 
-ako se javi osip po tijelu
-u slučaju od prije preboljene reumatske vrućice 
-u slučaju smanjene imunosti


Liječenje?

Većinu grlobolja nije potrebno liječiti antibioticima jer su uzrokovane virusima, a antibiotici ne djeluju na viruse. Većina grlobolja je samoograničavajućeg tijeka.
Simptomatsko liječenje je najčešće dovoljno. Preporuča se: 
-piti dovoljno tekućine (čaj)
-grgljati (ne gutati) toplu slanu vodu, čaj od kadulje (žalfije) ili antiseptične tekućine (heksetidin)
-ako je temperatura povišena, te u slučaju lošeg općeg stanja ostati kod kuće
-u slučaju temperature iznad 38 ?C, potrebno je uzeti neki od antipiretika: 
za djecu: paracetamol (Lupocet sirup, Plicet sirup itd.) u količini kako piše na uputama (prevelika količina je toksična!)

za odrasle: paracetamol 1 tbl 4 – 6 x dnevno, acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin itd.) 1-2 tbl svakih 4-6 sati (u djece kontraindicirana!) 
-pastile protiv grlobolje - djeluju kao antiseptik, postoji više vrsta s raznim pomoćnim tvarima koje potpomažu njihovo djelovanje - mentol, eterična ulja peperminta, eukaliptusa. Također postoje pastile s lokalnim anestetikom (smanjuju bol) kao npr. Angal, Strepsils plus, Septolete plus itd.
-izbjegavanje cigaretnog dima

Zašto je pretjerana uporaba antibiotika štetna?


 

-Sami antibiotici često i pri opravdanoj primjeni imaju nuspojave ili neželjene pojave (osipi, mučnina, proljev...) te ako nisu potrebni poželjno ih je izbjegavati
-Antibioticima, osim na uzročnika bolesti, djelujemo i na tzv. „dobre bakterije“ koje se normalno nalaze u našem organizmu (koža, crijeva...) te one postaju otporne na antibiotike. Takve otporne bakterije obitavaju u našem organizmu i prenose se na druge ljude svakodnevnim kontaktima, u svakodnevnim situacijama. Postojanje ovih otpornih bakterija postaje vidljivo tek kad izazovu infekciju, bilo kod osobe koja je sama konzumirala antibiotike, bilo kod osobe koja sama nije konzumirala antibiotike, ali su joj otporne bakterije prenešene svakodnevnim kontaktom s ljudima i okolišem. 
-Antibiotici su jedini lijek koji imaju učinak ne samo na pojedinca već i na čitavu zajednicu, jer se otporne bakterije lako šire u zajednici. 
-Ako se antibiotici potroše na infekcije koje nisu uzrokovane bakterijama (npr. česte virusne infekcije gornjih dišnih puteva) nećemo imati te dragocjene lijekove na raspolaganju kod bolesnika s teškim bakterijskim infekcijama. Bakterije otporne na sve raspoložive antibiotike su zasada rijetke, ali opisane kao uzročnici bolesti.

Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje