DENTALNA MEDICINA, ALEXANDRA MENČIK, dr.med.dent. (domski)

Uloga dentalnog asistent- DEZINFEKCIJA I STERILIZACIJA

18.01.2019

Autor

Alexandra Menčik dr.med.dentDEZINFEKCIJA I STERILIZACIJA U ORDINACIJAMA DENTALNE MEDICINE

 

Poznato je da u ordinacijama dentalne medicine i drugim zdravstvenim ustanovama dolaze pacijenti sa različitim bolestima. Čovjek je rezervoar mnogih patogenih i nepatogenih mikroorganizama, a čekaonice i ordinacije su mjesta gdje dolazi velik broj ljudi. Sve to može prouzročiti kontaminacije različitim mikroorganizmima, a i određene infekcije.

Zdravstveni radnici su odgovorni za prijenos infekcija ako ne primjenjuju zadovoljavajući način zaštite pri obavljanju svakodnevne aktivnosti. Zbog toga oni moraju provoditi postupke dezinfekcije, sterilizacije a odgovorni su i za higijenu prostora i osoblja.

Dezinfekcija je postupak koji ima za cilj smanjiti i uništiti pojedine mikroorganizme na razinu koja nije štetna za ljudsko zdravlje.

Ona se provodi mehaničkim, kemijskim, fizičkim i kombiniranim postupkom.

Sterilizacija je postipak uništavanja ili uklanjanja svih oblika i svih vrsta mikroorganizma uključujući i bakt.spore

Ordinacije dentalne medicine proces sterilizacije obavljaju u svojim radnim prostorijama i provode ga djelatnici koji sudjeluju i u provođenju svakodnevnih postupaka u orinacijama. Sami postupci se provode za vrijeme i na kraju radnog vremena. U takvim okolnostima važno je osigurati primjeren prostor gdje se rukuje sa nečistim instrumentima i priborom od prostorija gdje se koriste sterilni instrumenti i pribor. U svakom slučaju potrebno se je strogo pridržavati pravila struke.

 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje