DENTALNA MEDICINA, VINKOVIĆ DINKA, dr.med.dent. (domski)

KARIJES BOČICE

10.01.2019

Autor

DINKA VINKOVIĆ dr.med.dent. (domski) 

 

 

KARIJES BOČICE

 

 

Karijes bočice ili u stranoj literaturi poznat kao ECC (early childhood caries) je rani oblik karijesa koji se javlja u dobi između prve i treće godine života. Najčešće zahvaća gornje prednje zube zbog njihova položaja u usnoj šupljini i izloženosti uzročnicima koji dovode do ovakvih promjena.

Ovaj oblik karijesa nastaje međusobnim djelovanjem različitih faktora kao što su prvenstveno bakterije u usnoj šupljini (Streptococcus mutans i Lactobacillus), prisustvo zaostalih ugljikohidrata unutar naslaga (plaka) na površini zuba te je iznimno važno vrijeme, odnosno koliko dugo plak ostaje na površini cakline.

 

KAKO IZGLEDA KARIJES BOČICE?

 

U početnoj fazi, karijes bočice se manifestira kao "bijele mrlje" na površini zuba koje relativno brzo prelaze u tamnije rupice, zubi izgledaju otopljeno, nepravilnog oblika te u kasnijoj fazi tako stanjena caklina još više puca te djeca u potpunosti ostaju bez krune zuba. U ustima su jedino prisutni zaostali korijenovi. S obzirom da je tada zahvaćena pulpa zuba (živac), djeca se mogu žaliti na bolove te dolazi do oticanja tkiva u području zahvaćenih zubi.

 

 

NEGATIVNI UČINCI KARIJESA BOČICE:

 

-otežano žvakanje i hranjenje

-gubitak prednjih zubi može usporiti razvoj govora, posebice pri izgovaranju glasova S, Z, R i V

-s obzirom da mliječni zubi čuvaju mjesto za trajne nasljednike, djeca s karijesom bočice su sklonija ortodontskim anomalijama, jer se gubi prostor za trajne zube i oni rastu u nepravilan položaj

-zubi zahvaćeni karijesom su izvor bakterija za čitav organizam

-narušen je izgled djeteta što utječe na daljnji socijalni razvoj

 

 

TERAPIJA KARIJESA BOČICE

 

S obzirom da se karijes bočice javlja u dobi već oko prve godine, djeca tada nisu kooperativna za inavazivnu terapiju. Zahvaćene površine zuba se premazuju s preparatima na bazi fluora koji su okusom prilagođeni djeci. Važno je naglasiti da terapija karijesa bočice nema nikakav učinak ukoliko se ne ukloni uzrok, te je potrebno prilagoditi prehranu djeteta i adekvatno provoditi oralnu higijenu.

U fazi kada je karijes zahvatio i pulpu zuba (živac), potrebno je zahtijevnije liječenje kod stomatologa koji će također procijeniti jesu li potrebni analgetici i antibiotici. U situacijama kada se javljaju recidivi, odnosno upala se ponavlja, zub je potrebno izvaditi.

 

PREVENCIJA KARIJESA BOČICE

 

Najuspješnija metoda prevencije ili sprječavanja karijesa bočice je izbjegavanje noćnog hranjenja. Naime, ukoliko se zaostale naslage ne operu s ploha zuba, bakterije se hrane ugljikohidratima iz plaka stvarajući pri tome kiseline koje oštećuju caklinu. To je proces nastajanja karijesa. Iako je dojenje najzdravija prehrana u dojenačkoj dobi, poželjno ga je izbjegavati tokom noći, jer majčino mlijeko sadrži laktozu koja se također razlaže na štetne kiseline.

 

 

Zaključno je važno ohrabriti roditelje da se informiraju kod svog doktora dentalne medicine o adekvatnoj oralnoj higijeni njihova djeteta. Jednostavnim čišćenjem zubi, u početku s vlažnom gazom, kasnije s četkicom i pastom te izbjegavanjem noćnog hranjenja, uspješno ćete prevenirati pojavu karijesa i osigurati vašem djetetu zdravi osmijeh.

 

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje