ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA, HRŠAK BANOŽIĆ MARIJA, dr.med.spec.gin. (domski)

Miomi maternice

28.05.2019

Autor

MARIJA HRŠAK BANOŽIĆ dr.med.spec.gin. (domski)Miomi maternice

 

Miom je dobroćudni tumor odnosno izraslina mišića maternice. Često se javljaju nakon trudnoće, odnosno u dobi između 30 i 50 godine života. Ovi tumori nisu povezani sa rizikom od raka maternice i gotovo nikad se ne razvijaju u rak.

Miomi se razvijaju u mišićnoj stijenci maternice ili sa njene unutarnje odnosno vanjske strane.

Veličina mioma i brzina rasta razlikuje se od slučaja do slučaja – nekima je potrebno jako dugo da postignu veličinu zrna graška, a neki u vrlo kratkom periodu narastu i do 8 cm veličine i više.

Većina žena nije svjesna da ima miome jer često ne uzrokuju simptome. Liječnik otkriva miome slučajno tijekom ginekološkog ili ultrazvučnog pregleda.

U većini slučajeva žene koje imaju miome nemaju simptome, pogotovo ako su miomi maleni. Međutim, ponekad su moguće obilne i produljene menstruacije kod žena sa miomima.

Veliki miomi se obično mogu napipati i ginekološkim pregledom kao tvrde i bezbolne izrasline. Takva izraslina može otežati mokrenje ako pritišće na mokraćni mjehur. Kod nekih se žena može javiti i bol kod spolnih odnosa.

Ako žene sa miomima imaju simptome to su najčešće-obilna i dugotrajna menstrualna krvarenja, pritisak ili bol u zdjelici, učestalo ili otežano mokrenje, opstipacija, bol u leđima ili nogama.

Rijetko miomi mogu uzrokovati akutnu bol.

U trudnoći miomi mogu uzrokovati ponavljajuće pobačaje ili prijevremeni porod, a ponekad se kod trudnica sa miomom mora napraviti i carski rez.

Miomi se razvijaju iz glatkog mišićnog tkiva maternice. Jedna stanica se reproducira više puta što uzrokuje stvaranje blijede i čvrste mase koja se razlikuje od susjednog tkiva, što se dobro vidi na UZV pregledu. Neki miomi mogu rasti polako, dok drugi ostaju iste veličine ili se čak smanjuju tijekom vremena.

Smatra se da je rast i smanjivanje mioma pod utjecajem ženskih spolnih hormona – miomi u trudnoći rastu kad je nivo hormona visok, a smanjuju se u menopauzi, kada razina hormona pada.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja mioma maternice. Mali miomi ili miomi bez simptoma samo se prate. Uzimanje lijekova je usmjereno na hormone koji reguliraju menstrualni ciklus i ublažavaju simptome kao što su teška menstrualna krvarenja i pritisak na zdjelicu.

Kod obilnih ili nepravilnih krvarenja može se postaviti i intrauterini uložak koji sadrži progesteron.

Danas postoji i peroralna terapija mioma - radi se o lijeku ulipristal-acetat. Djeluje na progesteronske receptore u miomu koje blokira , pa se miom počinje smanjivati. Djeluje i na endometrij (sluznicu maternice), pa jaka krvarenja prestaju. Terapija može trajati nekoliko ciklusa po 3 mjeseca, uz strogu kontrolu gienkologa. Rezultati su odlični, miomi se smanje i do 70 % početne veličine, a postigne se i odlična kontrola krvarenja.

Terapijski postupak je i embolizacija mioma maternice – radiolog u krvne žile maternice ubrizgava sredstvo koje dovodi do smanjenja mioma.

Miomektomija je kirurški zahvat kojim se uklanja miom, ostavljajući maternicu na mjestu. Može se izvesti laparoskopski, histeroskopski ili pri otvorenom trbuhu. Međutim , nakon zahvata postoji mogućnost recidiva.

Histerektomija je kirurško odstranjivanje maternice sa miomom.

 


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje