DENTALNA MEDICINA, MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA, dr.med.dent. (domski)

Kompozitni ispuni!

31.12.2018

Autor

MARTINA MIKLIN SUČEVIĆ dr.med.dent. (domski)Jednostavna je činjenica da male rupe u zubima postaju velike ukoliko se zub ne popravi. Karijes (truljenje) zuba uzrokuje gubitak tvrdog zubnog tkiva, a ukoliko napreduje do zubne pulpe (živca) i upalu. Zato je neophodno karijes odstraniti, a zub rekonstuirati u njegov prvobitni oblik, boju i dimenziju.

Rekonstrukcija zuba je punjenje kaviteta (rupe) u zubu, koja zaostane nakon odstranjenja karijesa. Obzirom da se zub ispunjava, kažemo da se napravio ispun (raširenije ime za ispun je plomba). Ispune je moguće napraviti direktno u ustima pacijenta ili indirektno, u zubnom laboratoriju na temelju otiska zuba. Direktni zubni ispuni su najčešći stomatološki zahvati, a mogu biti izrađeni od amalgama (srebrna ili siva plomba) ili od kompozita (bijela plomba).

Premda se koristi već dva stoljeća, amalgam još uvijek ima svoju uporabnu vrijednost zbog jednostavnosti i brzine postave, niske cijene koštanja i trajnosti, ukoliko se radi o manjim kavitetima.

Kompozitni ispun (bijela plomba) je zbog kontinuiranog usavršavanja materijala superiornije sredstvo za rekonstrukciju zuba u odnosu na amalgam. Osnovna prednost kompozitnih materijala je u adheziji (lijepljenju) na površinu zuba. Ovo svojstvo omogućava povezivanje preostalih zubnih stijenki u cjelinu, što sprječava lom zuba.

Najsuvremeniji kompozitni ispuni imaju snagu lijepljenja na zub daleko veću nego što je čvrstoća samog zuba. Zbog toga se ponekad dešava da se usljed traume dio zuba odlomi, ali ispun ostaje nedirnut. Za postavu kompozitnog ispuna nije potrebno izbrusiti i dio zdravog zuba kao kod amalgama, pa su kaviteti manji, a zub ostaje u cijelosti manje oštećen.


Halo doktore!

Postavite pitanje

Naši dežurni liječnici će vam odgovoriti u najkraćem roku.

Postavite pitanje