ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, VLASTA HANICH, dr.med.spec.ped. (domski)

Streptokokna upala grla

27.03.2019

Autor

VLASTA HANICH dr.med.spec.ped.STREPTOCOCUS PYOGENES (BETA HEMOLITIČKI STREPTOKOK SKUPINE A) –UZROČNIK BAKTERIJSKE UPALE ŽDRIJELA

 

Streptokokna upala grla predstavlja zaraznu infekciju tkiva ždrijela i/ili krajnika. Infekciju izazivaju beta hemolitički streptokoki, bakterije koje dijelimo u skupine A,B,C,D,G. Streptokoknu upalu grla najčešće izaziva Str. pyogenes (betahemolitički streptokok skupine A).Uzrokuje vrlo različite kliničke sindrome od infekcije sluznice ždrijela do katkad teških infekcija potkožnog tkiva. Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju zbog toga sto izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Grlobolja se  također može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka poput alergije, suhog zraka, ozljede.

Streptokoki se prenose s osobe na osobu, zrakom ili dodirom, budući da se nalaze u nosu i grlu mogu se prenijeti kihanjem, kašljanjem, rukovanjem, ili dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Inkubacija je kratka 1 do 4  dana . Ukoliko se simptomi ne liječe osoba može biti zarazna  i dva do tri tjedna do njihove pojave. Klasična klinička slika u djece i reumatska vrućica rijetko su prisutni u djece ispod 3 godine. U dojenačkoj dobi infekcija se očituje kao gnojni rinofaringitis, a u dobi od 1 do 3 godine anoreksijom i cervikalnim limfadenitisom kao atipična protrahirana bolest sa subfebrilitetom. Streptokokni tonzilofaringitis tipično počinje naglo s vrućicom, zimicama, grloboljom, općom slabošću i glavoboljom. Uz to su često prisutni i mučnina, povraćanje i boli u trbuhu. U slučaju osipa na koži koji se širi od vrata na prsa, vjerojatno se radi o šarlahu, koji nije opasan ukoliko se liječi. Važno je znati prepoznati simptome streptokokne upale ždrijela i razlikovati je od virusne infekcije. Ukoliko se ne liječe zaražene osobe su zarazne kroz duži period a moguće su i komplikacije. One uključuju  reumatsku vrućicu ili upalu bubrega.

Dijagnoza i liječenje

U slučaju da je vaše dijete zaraženo streptokoknom infekcijom, ili da ste primijetili simptome upale grla, najbolje je potražiti pomoć liječnika, koji ce dijagnostičkim metodama potvrditi infekciju i propisati liječenje. Potražite pomoć liječnika ukoliko:

Vaše dijete ima simptome jake upale grla, nekoliko dana nakon što je bilo sa zaraženom osobom.

Vaše dijete ima povišenu temperaturu iznad 38C koja traje duže od jednog do dva dana.

Vaše dijete ima osip na koži sto može značiti početak šarlaha.

Liječnik ce tijekom pregleda najvjerojatnije učiniti brzi bris ždrijela, kojim se dokazuje antigen streptokoka skupine A i  dijagnoza streptokokne infekcije u roku od 10-15 minuta. Ukoliko se potvrdi infekcija treba provesti antibiotsko liječenje. Kod negativnog brzog testa potrebno je kultivirati obrisak ždrijela ako postoji temeljita sumnja na streptokoknu etiologiju. Antibiotici su djelotvorni u liječenju streptokokne infekcije, preporučuje se uzeti ih u roku od 48-72 sata od početka pojave simptoma. Prepisuju se također i slučaju kliconoštva, jer skraćuju period zaraze i mogu spriječiti neke druge komplikacije koje se mogu javiti zbog imunološke reakcije organizma na infekciju. Nakon početka uzimanja antibiotika simptomi nestaju već unutar 24 h, prije svega visoka tjelesna temperatura. Lijek izbora je penicilinski antibiotik, makar se i azitromicin pokazao djelotvoran.

Profilaksa

Jedan od oblika prevencije je izbjegavanje zaraženih osoba. Ukoliko vaše dijete pohađa kolektiv ili je u školi, u slučaju  30 % i više zaraženih osoba provodi se kemoprofilaksa penicilinskim antibiotikom u trajanju od 10 dana i u pozitivne i u negativne djece nakon učinjenih briseva grla, što  provode epidemiolozi nadležni za odgovarajuće ustanove.

U slučaju ponavljanih  infekcija do 6 x godišnje , vaš liječnik će vas uputiti na pregled ORL, gdje će se razmotriti kirurško liječenje tonzilektomije, tj. vađenja krajnika.

 

Vlasta Hanich,dr. med. spec. pedijatar

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku