mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Ortodoncija kod odraslih -multidisciplinarni pristup

Ortodontske naprave u odraslih, multidisciplinarni pristup


 

 

Ortodontska terapija kod odraslih pacijenata

 

Zahvaljujući napretku struke i novim terapijskim metodama ortodontska terapija više nije ograničena samo na mlađu populaciju (djecu i adolescente) nego može biti uspješna bez obzira na dobNošenje ortodontskog aparata u odrasloj dobi danas  je postalo uobičajena pojava pa se i brojne slavne osobe pojavljuju u javnosti noseći zubni aparat.

Ortodontska terapija  može biti sveobuhvatna (terapija svih zuba), te pomoćna, kojom se nastoje stvoriti optimalni uvjeti za druge stomatološke zahvate - fiksna terapija određenog segmenta zubnog luka, kao priprema za daljnju terapiju od strane kirurga, protetičara.

U današnje vrijeme pomoćna ortodontska terapija kod odraslih osoba je u porastu.

 

 

Dobrobiti ortodontske terapije kod odraslih:

  • lijep osmijeh koji "podiže" samopouzdanje kod pacijenta;
  • poboljšana mogućnost čišćenja i održavanja oralne higijene čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa i  parodontoloških oboljenja;
  • reducira se mogućnost za pojavom drugih  problema kao npr. nepravilno trošenje površine zuba;
  • zubi se miču u bolji položaj prije izrade implantata, mosta ili krunice
  • ispravlja loše navike kao što su npr. škripanje zubima;
  • poboljšava izgovor, harmoniju lica;

 

 

Ortodontske naprave

 

 Za odrasle pacijente estetski izgled ortodontske naprave često je presudan čimbenik u odluci da li će započeti ortodontsku terapiju ili ne. Suvremena ortodoncija pruža široki spektar estetskih naprava od kojih svaka ima svoje prednosti i mane, te svoje indikacije i kontraindikacije. Ortodontske bravice danas zadovoljavaju visoke kriterije estetike te su jedva primjetne. 

 Umjesto standardnih metalnih bravica današnje tržište nudi estetske bravice izrađene od keramike ili safira koje su izgledom besprijekorne (boja slična boji zuba) i takve ostaju kroz cijelo vrijeme terapije. 

 Tu je i lingvalna ortodoncija koja podrazumijeva fiksni ortodontski aparat pričvršćen na stražnju (lingvalnu) površinu zuba. Kompliciranost postupka postavljanja bravica, cijena terapije i  teško privikavanje pojedinih pacijenata na lingvalnu napravu (problemi s  hranjenjem, govorom, eventualna oštećenja sluznice) otežavaju samu terapiju i ograničavaju broj pacijenata koji dolaze u obzir. 

 

Novije metode podrazumijevaju i korištenje prozirnih udlaga  Clear Aligner Therapy (CAT). Riječ je o setu prozirnih udlaga koje se rade prema preciznim otiscima čeljusti posebnom CAD/CAM tehnologijom. 

 Program, uz vodstvo stručnjaka, pravi simulaciju terapije te se za svaku fazu pomicanja zuba izrađuje po jedna udlaga. Kada jedna udlaga napravi pomak za koji je predviđena, prelazi se na drugu, i tako do kraja terapije. Software, po unaprijed određenim parametrima za pojedine slučajeve, određuje koliko je faza odnosno udlaga potrebno za određenog pacijenta.

Važno je napomenuti da da ovakav vid terapije nije za teže ortodontske nepravilnosti gdje je klasični fiksni aparatić za zube nezamjenjiv.

Sve navedene terapije daju dobre rezultate te je njima moguće tretirati većinu odraslih pacijenata. 

 Ortodont je taj koji procjenjuje koja je terapija najbolja za datog pacijenta obzirom na vrstu anomalije, složenost terapije i financijske mogućnosti pacijenta. 

 

Što pacijent očekuje od ortodontske terapije?

 

Kod svakog pacijenta koji je predviđen bilo za samostalnu ortodontsku terapiju ili kombiniranu ortodontsku terapiju (s kirurgijom, protetikom, parodontologijom) važan je individualizirani pristup.

Odrasli pacijenti ponekad imaju velike želje  i nerealna očekivanja te je na ortodontu da odabere pravilan pristup pacijentu i pojasni koje su njegove realne mogućnosti, kako ne bi nastupilo razočarenje po završetku terapije i kako bi se izbjegle  konfliktne situacije između ortodonta i pacijenta. Na ortodontu je i da procijeni koji pacijenti nisu kandidati za ortodontsku terapiju, zbog loše oralne higijene, nedostatka motivacije, patološke osobnosti ili nerealnih očekivanja. Tijekom ortodontske terapije nužno je da se pacijent pridržava dobivenih uputa i održava dobru oralnu higijenu. 

 Odrasli pacijenti, za razliku od adolescenata, često imaju problema s parodontom te im je potrebno prilagoditi terapiju koliko god je to moguće. Ako postoje parodontološki problemi, važno ih je staviti pod kontrolu, prije nego se pristupi ortodontskoj terapiji.

 Pacijentu treba  jednostavnim riječnikom objasniti očekivano trajanje liječenja, koje su granice ortodontske terapije, te da ortodontskom terapijom  nije moguće ispraviti probleme psihološke i socijalne prirode. Komunikacija s pacijentom mora biti kvalitetna, potpuno otvorena i jasna.

Multidisciplinarni pristup

Suvremena stomatološka terapija zahtijeva interdisciplinarni pristup stomatološkom pacijentu. Većina odraslih pacijenata uglavnom se ortodontu javlja u sklopu složenijeg terapijskog plana. Na temelju analize pacijentove glavne pritužbe potrebno je definirati terapijske ciljeve koji su realni i u skladu s potrebama pacijenta. 

U nekim slučajevima, neće biti dovoljna samo ortodontska terapija, nego ju slijedi protetska, kirurška  terapija... Tada se odraslom pacijentu prije izrade protetskih nadomjestaka ili implantata ortodoncijom omogućavaju optimalni uvjeti za pravilnu postavu implantata, a kasnije i protetskog nadomjestka (krunice ili mosta), s ciljem da rezultat terapije bude savršen osmijeh.  Ortodont je tad samo dio stručnog tima kojeg čine parodontolog, protetičar, kirurg, doktor dentalne medicine... Novija istraživanja ukazuju na to da broj interdisciplinarno obrađenih pacijenata u dentalnoj medicini raste. Što je dentalna medicina na višoj razini, to je češće u tim uključen i ortodont.

Stalna interakcija i dobra komunikacija među svim članovima tima najvažnije su za uspjeh interdisciplinarne terapije.