mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Važnost suradnje pacijenta za ishod ortodontske terapije

Suradnja je važna!

Važnost suradnje pacijenta za ishod ortodontske terapije

Ortodontskom terapijom ispravljaju se nepravilnosti u položaju zubi i čeljusti te se dovode u pravilan prostorni odnos. Ortodontske anomalije nisu samo estetski problem, već mogu dovesti do niza drugih poteškoća: od smetnji u govoru i žvakanju, parodontoloških bolesti i karijesa, pa sve do gubitka samopouzdanja i izbjegavanja socijalnih kontakata. Ortodontska terapija je specifična  zbog svog trajanja i potrebnog angažmana pacijenta. Ono što svakako treba naglasiti - ortodontska terapija je proces, a ne jednokratan postupak. Ovisno o težini anomalije, može trajati od nekoliko mjeseci do 2 god, a u nekim slučajevima čak i duže. Kod težih anomalija u terapijskom planu uz ortodontsku terapiju treba računati i na operativne zahvate na čeljusti, što produžuje trajanje terapije. 

 

Suradnja je važna!

Iako je ortodontsku terapiju moguće provesti u bilo kojoj životnoj dobi,  ona se najčešće provodi u razdoblju puberteta i adolescencije. Početak ortodontske terapije ovisi o vrsti anomalije, ali i o fizičkoj i emotivnoj zrelosti djeteta, zbog suradnje koja je nužna tijekom liječenja. Obzirom da kod ortodontskih pacijenata terapija često traje više godina, tijekom tog vremena potrebna je dobra suradnja pacijenta u vidu redovitih dolazaka na kontrolne preglede, pridržavanja uputa o oralnoj higijeni, prehrani, aktivaciji naprave (okretanje vijka i sl.), suradnja oko nošenja elemenata koje pacijent sam skida i stavlja (intramaksilarne gumice). Zbog dugog trajanja terapije, pacijenti nerijetko nakon određenog vremena zanemaruju dobivene upute, a ponekad i prestaju dolaziti na kontrolne preglede. Pacijent nepažnjom može oštetiti fiksni ortodontski aparat ili neke njegove dijelove. Može se odlijepiti bravica ili tubica, izvući ili slomiti žica, odcementirati prsten. Sve nas to udaljava od zadanog cilja i produžuje terapiju.Kada je riječ o higijeni, higijena usne šupljine mora biti savršena. Nošenjem ortodontske naprave u ustima nastaju mjesta na kojima se nakuplja plak, a svako takvo mjesto treba održavati čistim. Karijes prilikom nošenja aparata ne nastaje od same neprave nego zbog neadekvatnog održavanja higijene. Osim karijesa brojni su problemi koji nastaju zbog loše oralne higijene (gingivitis, demineralizacija cakline, nakupljanje zubnog kamenca...).  Nesuradnji pacijenta doprinosi i dob većine ortodontskih pacijenata, budući da se tijekom puberteta i adolescencije javljaju promjene koje često uključuju buntovničko ponašanje i negiranje autoriteta. Ortodontska terapija najčešće se provodi upravo u toj "osjetljivijoj dobi" i ponekad je, unatoč velikom angažmanu ortodonta, teško ostvariti dobru suradnju s buntovnim pacijentom. Budući da je to vrijeme u kojem se dešavaju intenzivne promjene, roditelji kao najvažnija karika u usvajanju higijenskih navika treba ustrajati u edukaciji djece o pravilnom četkanju zuba i ukazati na važnost zdravih zubi i redovitih posjeta stomatologu/ortodontu. 

 

Zaključak:

Uspjeh ortodontske terapije izrazito je ovisan o suradnji pacijenta. Nužna je dobra i kvalitetna suradnja između pacijenta i liječnika/ortodonta koja mora biti utemeljena na međusobnom povjerenju. Ortodont treba pacijentu pružiti sve informacije jednostavnim jezikom bez puno stručnih riječi da bi pacijenti shvatili što ih educira. Pritom odgovoriti na sva pitanja i nedoumice,  ma koliko se ona jednostavna činila. Ukoliko pacijenti ne surađuju, ne održavaju oralnu higijenu, lome i trgaju elemente ortodontske naprave, ne pridržavaju se uputa o prehrani, ne dolaze na redovite kontrole, rezultat će sigurno izostati. Upravo zato je pacijent, kao sudionik cijelog procesa, jako važan za uspjeh terapije. Pacijent koji ulazi u ortodontsku terapiju mora shvatiti da se ona provodi za njegovo dobro i da će kratkotrajne smetnje i eventualne neudobnosti tijekom terapije imati dalekosežne korisne učinke u budućnosti. Nedostatna suradnja rezultira produženim trajanjem terapije, izostankom rezultata i pojavom neželjenih posljedica. U tom slučaju ortodontska terapija može prouzročiti više štete nego koristi.