mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Kvadratići na pastama za zube, što znače?

Sastav paste za zube


Kvadratići na pastama za zube - koje im je pravo značenje?
 
Zubne paste se proizvode većinom u tubama, iako na današnjem tržištu imamo i paste za zube u prahu.  
Jeste li ikada primetili da na tubi paste za zube postoje oznake u obliku malenog kvadratića? Oznake su različitih boja - crne, plave, crvene zelene boje...
 Znate li koje je pravo značenje tih obojenih kvadratića?

U današnje vrijeme interneta, može se pronaći puno članaka napisanih na tu temu, u kojima se spominju četiri boje (zelena, crvena, plava i crna). Prema tim člancima, svaka od četiri boje označava drugačiji kemijski sastav proizvoda (paste) koji se nalazi u tubi. Prema tim izvorima, podjela ide ovako:

ZELENA: prirodni sastojci paste za zube

CRVENA: prirodni i kemijski sastojci u određenom omjeru

PLAVA: kemijski sastojci i lijekovi


CRNA: u potpunosti kemijski sastav

Ako ste malo bolje pogledali proizvode s kojima se svakodnevno susrećete, vidjeli ste da ovakve oznake postoje svuda na šamponima, kremama, a ne samo na pastama za zube. Takve oznake nemaju nikakve veze sa onim što se doista unutra nalazi, kao niti s kemijskim sastavom paste. Sve vrste ambalaža, kao što su tube, kutije, omoti i sl., predstavljaju grafički proizvod. Prilikom proizvodnje svih tih proizvoda, osim samog dizajna i teksta, koriste se i oznake koje pomažu prilikom same proizvodnje. Ovaj tip oznaka na ambalažama proizvoda pakiranih u tube služe kako bi optički čitač strojeva znao gdje je kraj ambalaže, tj. gdje je kraj količine te kada je tuba spremna za rezanje i zatvaranje i nemaju nikakve veze sa sastavom proizvoda!
A boja kojom su otisnute te oznake je isključivo jedna od boja koje se rabe u samom vizualu ambalaže (tube) i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi ju strojevi mogli bolje “uočiti”. 

Savjet:
 
Ukoliko ste i Vi do sada vjerovali u priče o obojenim kvadratićima na ambalažama pasti za zube nadam se da vam je ovaj članak rasvijetlio pravo značenje obojenih kvadratića.
Ne dajte se zbunjivati oznakama na pastama, nego pročitajte sastav. Sastav zubne paste ispisan je na tubi, dok su navedeni kvadratići zapravo samo oznake koje služe prilikom tiskanja. 
U velikom izboru pasti za zube koje nudi današnje tržište, vjerujem da ćete na tržištu pronaći pastu koja će vam savršeno odgovarati.
Ukoliko dvojite oko izbora paste, pitajte svog stomatologa za savjet.

 


LP
Andrijana Kovačić