mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

I mliječni su važni!

Brinite o mliječnim zubima!

I mliječni su važni!

Ljudska vrsta ima dvije vrste zuba, mliječne i trajne. Mliječnih zuba ima ukupno 20, 10 u gornjoj i 10 u donjoj čeljusti. 

Nažalost, još uvijek je među brojnim roditeljima uvriježeno pogrešno mišljenje da mliječne zube ne treba čuvati niti popravljati, jer će oni ionako ispasti i zamijeniti će ih trajni nasljednici. Istinita je tvrdnja da će mliječne zube zamijeniti trajni, ali  je netočno da mliječni zubi ne zaslužuju jednaku brigu i tretman kao i trajni zubi, što znači da ako je na mliječnom zubu prisutan karijes onda se on treba sanirati kao i karijes trajnog zuba. 
Mliječni zubi imaju višestruko važnu funkciju: čuvaju mjesto za svoje nasljednike; potiču normalan rast i razvoj čeljusti; omogućuju žvakanje hranje; sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnoga i razumljivoga govora; utječu na estetsku lica, što pridonosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta. Problemi sa zubima (bol, infekcije) uzrokuju probleme sa žvakanjem, što osiromašuje izbor hrane i remeti kvalitetu prehrane, a to se negativno odražava i na opće zdravlje. 
Prerani gubitak mliječnih zuba remeti nicanje trajnih zubi, razvoj čeljusti i lica. Najočitija posljedica preranog gubitka mliječnih zubi je zbijenost (“gužvanje”) trajnih zubi i njihovo nicanje van zubnog luka što zahtijeva ranu intervenciju specijaliste ortodonta.
Infekcije iz oboljelih zuba koji se ne liječe mogu djelovati na udaljene organe jer se bakterije i toksini šire po organizmu. 
Rano obolijevanje mliječnih zuba ima posljedice i na zdravlje trajnih zubi, jer je praćeno razvojem agresivnijeg karijesa, posebice na bočnim površinama, koji se teže sprječava i sa pojačanim preventivnim mjerama.
Nadalje, loše oralno zdravlje je povezano i sa pogoršanim socijalnim odnosima, povlačenjem djeteta u sebe i kasnije lošijim uspjehom u životu.
 

Savjet:

Dragi roditelji, brinite se o mliječnim zubima svoje djece kako bi jednog dana imali lijepe i zdrave trajne zube. Dobra oralna higijena, pravilna prehrana te redoviti pregledi stomatologa su temelj za zdrave i lijepe zube kroz cijeli život.

Mliječni zubi nisu trajni, ali to ih ne čini manje važnima! 

LP
Andrijana Kovačić