mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Jantarne ogrlice - jesu li zaista učinkovite?

Jantarna ogrlica, pomoć kod nicanja zubi - istina ili mit?
 

 

Problemi s nicanjem prvih zubića

Izbijanje prvih zubića za većinu beba je bolno, a za roditelje naporno i stresno. Popratne tegobe nicanja mliječnih zubi razlikuju se od djeteta do djeteta. Neka djeca su sretnici kod  kojih nicanje zuba prođe neprimjetno,  dok je kod druge djece izbijanje zubića bolno, djeca nemaju apetita, plačljiva su, razdražljiva, loše spavaju, guraju sve što im dođe pod ruku u usta, te pojačano sline. Simptomi se mogu javiti čak i mjesec do dva prije nicanja zubića. Mnogi roditelji djeci stavljaju ogrlice od jantara s uvjerenjem kako će nošenje jantarne ogrlice ublažiti  bolove, slinjenje i nervozu koji su česta pojava tijekom izbijanja zubića. O jantarnim ogrlicama se često raspravlja  na forumima i na Facebook stranicama. Iako ih mnoge mame hvale, nemaju svi pozitivna iskustava. Brojni roditelji se vode filozofijom "možda pomogne, a odnemoći sigurno neće", te ogrlice kupuju putem interneta u homeopatskim i alternativnim ljekarnama u inozemstvu ili u ljekarnama i trgovinama u Hrvatskoj  i pri tome za ogrlicu izdvajaju oko 100 pa i više kuna. 

Da li su jantarne ogrlice zaista učinkovite? I da li su i koliko sigurne za nošenje? 

"Radi se o neutemeljenoj terapiji za koju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti, a može biti opasna jer se ogrlicom dijete može udaviti ili se može ugušiti ako se ogrlica prekine i dijete udahne kuglice. Usprkos tome, radi se o raširenoj praksi. Istraživanje provedeno 2011. u Francuskoj proučilo je stavove roditelja koji svojoj djeci stavljaju oko vrata takve ogrlice. Većina roditelja je rekla da uz kupljenu ogrlicu nisu dobili nikakva upozorenja o štetnosti proizvoda. Iako su se roditelji većinom složili da je izbijanje zubića benigan problem, iskazali su strah od simptoma povezanih s izbijanjem zubi. Autori te studije pozivaju sve zdravstvene radnike koji rade s djecom da se angažiraju i zaustave oglašavanje i prodaju takvih proizvoda koji su neučinkoviti, a mogu izazvati smrt djece." (Izvor portal Dokazi u medicini).

 Nažalost, kako ističu autori francuske studije, nije neuobičajeno da roditelji čak i nakon upozorenja stručnjaka da su ogrlice beskorisne, a opasne po život beba, nastavljaju vjerovati u njihove čudesne učinke. Stručnjaci pretpostavljaju da amajlija od jantara zbog sličnosti s nizom zubića ima neki antropološki placebo efekt. Na roditelje, a ne na bebe!