mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Suvremena ortodoncija

Vrste ortodontskih naprava

Suvremena ortodoncija

Od djetinjstva, pa sve do starosti, moderna ortodoncija nudi bezbroj naprava koje će zadovoljiti i pacijenta i terapeuta. Pacijenta - u pogledu estetike i funkcioniranja za vrijeme nošenja naprave, terapeuta - u mogućnostima da uskladi pacijentov profil, zubne lukove i čeljusti. 

Indikacije za ortodontski zahvat su brojne, a dobna granica ne definira mogućnost ortodoncije nego vrstu terapijskog zahvata i konačni rezultat.

Dok su nekada na raspolaganju bili samo mobilni aparati koji su prvenstveno namijenjeni djeci i odraslima s manjim problemima, današnje tržište nudi različite vrste fiksnih aparata i sustave prozirnih udlaga. Kada govorimo o fiksnim aparatićima razlikujemo fiksne aparatiće za zube gdje se naprava nalazi s vanjske strane zubi - labijalni aparatić, te one gdje se naprava postavlja s unutarnje strane zubi - lingvalni aparatić. Lingvalni aparatić je nevidljiv, te je primjeren za sve one koji žele izravnati zube na diskretan način.

Današnje tržište nudi estetski prihvatljive fiksne aparate kod kojih su bravice izrađene od keramike ili safira, estetski besprijekorne i takve ostaju kroz cijelo vrijeme terapije, što je i jedan od razloga da se odrasle osobe danas lakše odlučuju za ortodontsku terapiju.

Bez obzira na prirodu posla kojim se bave, svi odrasli pacijenti imaju iste zahtjeve - "aparatić treba biti što neprimjetniji, a trajanje terapije što je moguće kraće".

Ono što svakako treba naglasiti -ortodontska terapija je proces, a ne jednokratan postupak. Ovisno o težini anomalije, ortodontska terapija može trajati od nekoliko mjeseci do 2 god, a u nekim slučajevima i duže. Nažalost, ponekad u terapijskom planu treba računati i na operativne zahvate na čeljusti, a koji se izvode kod jako teških anomalija.