mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Sportske udlage

kako zaštitit zube tijekom bavljenja sportom

 
 
 
Tijekom sportskih aktivnosti često dolazi do povreda. Povrede glave, vrata, lica, mekih dijelova usne šupljine i zuba zauzimaju značajan udio u sportskim povredama.
Sprječavanje povreda u sportu ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, a u tome veliku ulogu ima i sportska udlaga (štitnik) za zube.
Osim što čuva zube, štitnik ujedno spriječava i ozljede mekih tkiva (usnica,obraza)
 
 
 
SPORTSKE UDLAGE - ŠTITNICI 
 
Tijekom sportskih aktivnosti često dolazi do povreda. Preme statističkim podacima ”Academy for Sports Dentistry” više od 5 milijuna zubi je izbijeno svake godine. 40% dentalnih ozljeda rezultat su povreda u sportu. To se može spriječiti s dentalnim štitnikom/udlagom. Udlage se koriste u većini sportova, a najviše u boksu, biciklizmu, borilačkim vještinama, rolanju. Sportske udlage čuvaju Vaše zube i kod nekontaktnih sportova, kao što je na pr. gimnastika. 
Osim što čuva zube štitnik ujedno spriječava i ozljede mekih tkiva: usnica, obraza, jezika. 

 Obzirom da se uzroci većine ozljeda u sportu mogu predvidjeti, na njih treba djelovati preventivno. Primarna prevencija podrazumijeva uporabu različitih oblika zaštitnih sredstava kao što su kacige, štitnici i maske za lice te štitnici za usta i zube. 

Dentalne štitnike dijelimo na vanjske i unutarnje.

 

Vanjski štitnici 

Uobičajeno su sastavni dio kaciga ili štitnika za glavu, a sprječavaju da sile uopće dođu do čeljusti, čeljusnog zgloba i zuba. Obično su dio standardne opreme u sportovima u kojima se očekuju snažnije sile usmjerene prema glavi i vratu (hokej, borilački sportovi i sl.). 
 
Unutarnji štitnici 

-Dijele se na:

~konfekcijske (neprilagodljive, djelomično prilagodljive) ~individualne 

konfekcijski - neprilagodljivi štitnici mogu se kupiti u bilo kojem dućanu sportske opreme. U ustima se aktivno pridržavaju stiskanjem zubi, pa stoga otežavaju disanje. To što nisu individualno prilagođeni čini ih neugodnima za nošenje.

 •djelomično prilagodljivi štitnici-modifikacija konfekcijskih, mogu se kupiti u bolje opremljenoj trgovini sportske opreme. Izrađeni su od termoplastične mase koja u toploj vodi omekša, sportaš zagriza omekšalu masu koja se djelomično prilagođava čeljusti. Obično su neudobni- žuljaju i stvaraju ranice na oralnoj sluznici, ne pružaju potpunu zaštitu, često ispadaju te ometaju govor i disanje.   

  •individualni štitnik se izrađuje posebno za svakog pacijenta točno po mjeri njegove čeljusti, na osnovi alginatnih otisaka čeljusti, čime se dobiva radni model prema kojem se izrađuje udlaga u zubotehničkom laboratoriju. Materijali od kojih se izrađuju biološki su prihvatljivi, lako se peru i održavaju i ne izazivaju alergijske reakcije. Imaju i određeni stupanj tvrdoće i čvrstoće kako bi ublažili udarac i sačuvali strukture usne šupljine. Individualni štitnici osiguravaju bolji sklad sa zubnim lukom, bolje prianjanje na zube i bolji prijenos sila. Za razliku od komercijalnih štitnika, individualno izrađeni štitnici ne stvaraju smetnje pri disanju i govoru, pa se sportaši mogu potpuno usredotočiti na svoje treninge. Cjenovno su skuplji od konfekcijskih štitnika.

Štitnici za usta i zube su najdjelotvornije naprave za prevenciju orofacijalnih ozljeda. Istraživanja su pokazala da se korištenjem dentalnih štitnika postotak orofacijalnih ozljeda smanjio sa 24,7 % kod osoba koje nisu koristile štitnik, na 4,3 % kod ispitanika koji su koristili dentalni štitnik. Štitnici se mogu izraditi u različitim bojama  ovisno o Vašoj želji. Individualni štitnici imaju niz prednosti u odnosu na konfekcijske. 

Zapamtite:

"Jedan Vas zub je puno vrijedniji i od najskuplje zaštitne udlage!"