mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Silensor - udlaga protiv hrkanja

Silensor - saveznik za miran san

Hrkanje je ozbiljan problem s kojim se mnogi susreću. 
Pojava je pristna kako kod muškaraca, tako i kod žena. Hrkači sebe ne čuju, ali je zvuk hrkanja izrazito neugodan za okolinu. Statistike pokazuju da u razvijenim zemljama približno 40 posto populacije hrče, a postotak se penje i do 60 posto kod 60-godišnjih muškaraca. 
Spavanjem dolazi do opuštanja svih mišića u tijelu pa tako i onih koji održavaju dišne putove prohodnima.
Prilikom hrkanja meko nepce se spušta, a jezik pada prema stražnjoj štijenci ždrijela čime se jako suzuje prostor, zrak počinje brže strujati, dolazi do titranja mekog nepca i njegove resice, i to proizvodi zvuk, kojeg nazivamo hrkanje. 
 

SILENSOR - Rješenje iz stomatološke ordinacije

U liječenju hrkanja postoje konzervativne i kirurške metode. 

Ranije se problem hrkanja rješavao najčešće operativnim putem. Stomatolog može pomoći pacijentu riješiti problem hrkanja na način da mu izradi intraoralnu udlagu - silensor. Za razliku od dosadašnjih terapija hrkanja koje su dosta invazivne i neprakrične, silensor udlaga protiv hrkanja je  oralna naprava koja se pokazala vrlo učinkovita, prihvatljiva za pacijenta jer je mala i udobna za nošenje, a ujedno je i najmanje invazivna metoda terapije. Silensor udlaga se sastoji od dviju prozirnih nagriznih ploča (gornje i donje) i dviju spojnica koje ih povezuju. Spojnice se postavljaju tako da donju čeljust drže u prednjem položaju, te na taj način se povećava faringealni prostor i omogućava bolje strujanje zraka, te smanjuje hrkanje. Tijek izrade ovakve udlage sastoji se od uzimanje anamneze, preciznog otiska i međučeljusnih odnosa. Temeljem otiska dobiva se radni model po kojem se onda izrađuje udlaga. Uvjet za izradu silensora je da su svi zubi sanirani i protetski zbrinuti. Tek nakon toga kreće se u njegovu izradu. Ne može se upotrijebiti kod potpuno bezubih pacijenata, ali ju je moguće pričvrstiti na djelomičnu protezu. U slučaju potpune bezubosti ne može se osigurati ispravna stabilizacija proteze na ležištu, pa zato ni udlaga protiv hrkanja ne može držati čeljusti u potrebnom položaju. Relativna kontraindikacija za primjenu silensora je kod bolova i škljocanja čeljusnog zgloba, takvi pacijenti mogu dobiti udlagu, ali tek nakon analize anamnestičkih podataka, tzv. funkcijske analize kojom se otkriva uzrok problema i određuje terapija drugim odgovarajućim udlagama. Pretilost i pretjerana konzumacija alkoholnih pića smanjuju učinak SILENSORA.