mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Zašto zubi tamne?

namirnice koje boje zube

Zašto zubi tamne? 
 
 
Osmijeh govori o Vama puno više nego što i možete zamisliti. Osmijeh je prva stvar koju drugi na Vama uoče, a ukoliko je lijep daje Vam  osjećaj samopouzdanja i utječe na otvoreniju i bolju komunikaciju s drugima. Vedro lice zrači pozitivnošću. Osmijehom ljudima pokazujete da ste angažirani, entuzijastični i otvoreni. Iskreni osmijeh je zarazan, kad se osmjehujete drugima teško da će se suzdržati da vam ne uzvrate istom mjerom-osmijehom.
Da li ste zamijetili da se osobe s krivim, oštećenim zubima, ili s nedostatkom zuba izbjegavaju smijati? A ako im i ‘pobjegne’ pokoji smiješak, pokrivaju rukama usta dok se smiju. Taj osjećaj dovodi do negativnog učinka na samopouzdanje, javlja se kompleks manje vrijednosti, pa se takve osobe izoliraju od svoje okoline.

Zato je čovjekova potreba da ima zdrave zube i lijep osmijeh sasvim razumljiva i opravdana te je i razlog zbog čega je estetska stomatologija u svijetu brzo stekla veliki broj pristalica. 

 
Zašto zubi tamne? 
 
Boju zuba stvaraju pigmenti koji su se u zubu našli prilikom njegove mineralizacije ili se nalaze na zubu kao posljedica životnih navika.
Sigurno ste i sami primijetili kako s godinama zubi tamne, i naš osmijeh više nije što je nekada bio.
Gubljenje bjeline zubi je prirodna pojava, ali je estetski neprihvatljiva. 
Kako starimo, caklina postaje sve tanja i do izražaja dolazi boja dentina (unutarnji dio zuba).
Šećeri i kiseline iz hrane su glavni uzročnici propadanja cakline nakon čega se na zubima sve više zadržavaju pigmenti iz hrane i pića.

Upravo iz tog razloga tretmani za izbjeljivanje zubi su među najtraženijim dentalnim zahvatima. Da  biste i Vi imali osmijeh „kao sa reklame“ uz dobru oralnu higijenu, redovite posjete stomatologu, potrebno je obratiti pažnju na to što jedete. Postoje namirnice koje ostavljaju mrlje na Vašim zubima, a to možete izjbeći jedino izbegavanjem takve hrane i pića.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American Medical Association, kava i cigarete glavni su krivci za žute naslage na zubima, ali nisu jedini!

Najčešće namirnice koje ostavljaju mrlje na našem osmijehu:

1. Kava
2. Duhan
3. Čaj
4. Bobičasto voće
5. Coca-Cola
6. Crno vino
7. Balzamični ocat
8. Umak od rajčice i kečap
9. Čokolada.                                    10. Sok od brusnica i grožđa