mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Najčešće greške kojima svakodnevno narušavamo oralno zdravlje

Kako izbjegavati takve greške?

 

Najčešće greške kojima svakodnevno narušavamo oralno zdravlje

 

        Koje su to najšešće greške?

  1. Zube peremo prekratko, samo minutu, što nije dovoljno da bi temeljito očistili sve plohe zubi. Pravilno i redovito četkanje pomaže u uklanjanju plaka i prevenciji karijesa i parodontnih bolesti. 
  2. Prilikom pranja zubi veću pažnju posvećujemo prednjim zubima nego stražnjim, jer su prednji zubi vidljivi. Svi su zubi u ustima podjednako važni, te svi zahtijevaju i jednaku brigu i razinu održavanja. 
  3. Ne koristimo konac za zube i interdentalne četkice. Običnom četkicom za zube možemo temeljito očistiti prednju, stražnju i griznu površinu zuba, ali što je s prostorima između dva zuba? Vlakna obične četkice za zube djelomično ulaze u prostore između zuba, ali ih ne mogu temeljito očistiti. Tu nam pomažu interdentalne četkice i zubni konac.
  4. Četkice za zube rijetko mijenjamo. Istrošena zubna četkica izvrnutih i oštećenih vlakana gubi na svojoj efikasnosti u otklanjanju plaka, a to je ključno za održavanje dobre oralne higijene. Zato, pripazite na znakove dotrajalosti! Promijenite zubnu četkicu svaka 2-3 mjeseca i nakon prehlade, gripe, respiratorne infekcije - kako biste izbjegli ponovno razbolijevanje.
  5. Pogrešnom tehnikom peremo zube. Zamolite stomatologa da Vam preporuči onu tehniku četkanja koja će biti najučinkovitija za Vas i koja će Vama najbolje odgovarati.
  6. Ne jedemo svježe voće i povrće. Jedemo mekanu, ljepljivu, nezdravu, zaslađenu hranu. Želite li očuvati svoje zube lijepima i zdravima, uz dobru oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu, veoma važno je voditi brigu i o hrani koju svakodnevno unosimo u organizam. Ispravnim odabirom namirnica možete izbjeći mnoge komplikacije. 
  7. Pušimo. Pušenje mijenja boju zubi, povezano je s lošim zadahom, smanjuje osjet okusa i loše djeluje na ukupno zdravlje i zdravlje sluznice usne šupljine i zubi.
  8. Stomatologa posjećujemo samo kada se pojavi bol. Redoviti pregledi kod stomatologa svakih šest mjeseci će pomoći da se eventualni problemi orkriju u samom začetku.