mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Karijes bočice


Karijes bočice, cirkularni karijes ili bottle caries" je najranijih oblik karijesa koji se javlja kod male djece, a predstavlja razaranje mineraliziranog tkiva mliječnih zubi, i to najčešće gornjih sjekutića. Obično nisu zahvaćeni donji sjekutići koji su zaštićeni jezikom u vrijeme dudanja. Riječ je o agresivnom obliku karijesa koji se javlja kod djece do treće godine života, a koji je u stanju vrlo brzo uništiti sve gornje zubiće – dakle, nikako ga ne smijete olako shvatiti!
Kako nastaje karijes bočice?Karijes bočice nastaje kao rezultat međusobnog djelovanja više čimbenika:a) kariogenih mikroorganizama,

b) probavljivih ugljikohidrata,

c) vremena,

d) zubne plohe kao objekta na koji se negativno djeluje,

Iako roditelji svome djetetu žele sve najbolje, često svojim neznanjem ili nepažnjom mogu dovesti do karijesa mliječnih zubi već u najranijoj dobi. Najveća i najčešća pogreška roditelja je uspavljivanje djeteta slatkim napitcima (zaslađenim čajem, mlijekom, sokom) ili davanje slatkih napitaka tijekom noći. To je jako opasno jer je po noći smanjeno lučenje sline koja ispire zube, a izostaju pokreti usnica i obraza koji osiguravaju samočišćenje zubnih površina pa se na zubima stvaraju ljepljive naslage u kojima se uz pomoć bakterija šećeri pretvaraju u kiseline koje oštećuju caklinu zuba. Osim noćnog hranjena za zube je opasno i cjelodnevno nošenje bočice u ustima.
Dojenje je najbolji i najzdraviji način prehrane djeteta, ali ne smije se zanemariti činjenica da dugotrajno noćno dojenje pri kojemu dijete zaspi uzrokuje slične probleme kao i noćno hranjenje bočicom jer se laktoza iz majčinog mlijeka također razlaže na kiseline. Da bi to spriječili stručnjaci preporučuju da  bi s dojenjem trebali prestati kad dijete napuni 12-14 mjeseci.
 
  • Kako prepoznati karijes bočice?
Karijes bočice u ranom stadiju prepoznati ćete kao mutno bijele mrlje koja s vremenom postaju sve tamnije, zatim dolazi do nastanka rupice i u relativno kratkom periodu dolazi do razaranja krune zuba. Najčešće su zahvaćeni gornji prednji zubi. Širenjem karijesa u dublje slojeve zuba sve do pulpe (živca) mogu nastati upale, bolovi, oticanje, a posljedica velikih defekata je pucanje krune pa tako ostaju samo crni korjenčići (zubi djeluju kao da su "odrezani" u razini zubnog mesa).

 

Koje su posljedice karijesa bočice?
Brojne su i neugodne posljedice koje karijes bočice moze ostaviti na mliječnim, ali i na trajnim zubima:
1.- Razoreni mliječni zubi uzrokuju otežano žvakanje i usitnjavanje hrane što otežava probavu i može usporiti rast djeteta.

2. -Zbog gubitka prednjih zubi govor djeteta može biti otežan i nejasan jer dolazi do poremećaja u izgovoru (osobito nejasan izgovor slova R, S, V, Z );

3.- Zubi uništeni karijesom uzrokuju bol, oticanje, krvarenje, neugodan zadah, a infekcija može oštetiti i zametke trajnih zubi. Kariozni zub je žarište bakterija koje se mogu diseminirati po tijelu;

4.-Prerani gubitak mlijecnih zuba moze uzrokovati smetnje u trajnoj denticiji i smetnje u razvoju čeljusti. Prerani gubitak mliječnih zuba koji čuvaju mjesto za trajne nasljednike moze rezultirati nepravilnim položajem trajnih zuba (kod djece s preranim gubitkom mliječnih zubi je ćešće potrebna ortodontska terapija).

5. -Narušena estetika
Dijete se loše osjeća zbog narušene estetike tj. lošeg izgleda što se u konačnici moze odraziti i na psihu djeteta (povlačenje djeteta u sebe ili ljubomoru na vršnjake s lijepim zubima...)

 

 
Kako spriječiti i liječiti karijes bočice?

 

Karijes bočice sprečavamo uklanjanjem navike koja pogoduje razvoju karijesa bočice. To je najvažnije! Ako samo dovedete dijete stomatologu a navika ostaje – niste puno napravili! 

Problem kod liječenja karijesa bočice je da se javlja kod još male djece koja nisu mentalno zrela za zahvat. U ranoj fazi nastanka lijecenje se temelji  na premazivanju demineraliziranih mrlja preparatima fluora, uputama o pravilnoj higijeni i prehrani i otklanjanju uzroka.

Kod većih i dubljih lezija zub treba sanirati uklanjanjem omeksanih karioznih tkiva i ispuniti adekvatnim ispunima (plombama).

Kad se javi bol i oticanje, zub treba trepanirati (probusiti), a upalu smiriti antibioticima.
Na žalost, kod učestalih i jakih upala i abscesa zub je potrebno izvaditi.
 

Prevencija je najbolji lijek

Prije nego počnete preispitivati svoje roditeljske vještine, shvatite kako je karijes bočice jedan od najčešćih problema sa zubima kod djece ispod 3 godine. Ako se budete pridržavali slijedećih pravila možete spriječiti njegovo nastajanje:

1. Dojenje je najbolji način prehrane djeteta i poticaj za pravilan rast i razvoj čeljusti. Izbjegavajte dugotrajno dojenje i da dijete zaspe za vrijeme dojenja!

2. Ne uspavljujte dijete  s bočicom u ustima! Ako se dijete po noći probudi i traži piti-smijete mu dati samo običnu vodu!
 
3. Smanjite konzumaciju slatkiša!
Slatkiše neka dijete jede u okviru obroka, na kraju, kao desert. Nije dobro da cijeli dan gricka slatkiše i grickalice! 
Nipošto umakati dudu u med, šećer i sl.!
4. Izbjegavajte hranjenje djeteta priborom koji su koristile druge osobe! Bitno je da majka ne isprobava hranu istim priborom kojim hrani dijete. Ovo je najčešći put prenosa bakterija odgovornih za rani dječji karijes!
 
5. Redovita i pravilna higijena! Razvijajte naviku pranja zubi svaki dan i budite u tome uporni! Inzistirajte na sto ranijem početku provođenja oralne higijene!

 

 
6. Nakon sto je dijete na vecer prije spavanja opralo zube ne smije nista jesti ni piti osim obicne vode!
 
7. Redovito posjećuje 
stomatologa! (redovite kontrole svakih 6 mjeseci)

 

 
8. Neka prvi pregled kod stomatologa bude oko prvog rođendana djeteta!