mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Grills - zubne rešetke

 
 
 
 
 
 
Grills

Grills je trend koji se proširio među američkim predstavnicima jet-seta, najviše među reperima i sportašima.
Riječ je o zubnom nakitu odnosno o zubnim ukrasima koji se izrađuju od zlata, srebra ili platine, a mogu biti optočeni kristalima, cirkonima ili dijamanatima. Prekrivaju jedan ili više zuba u frontalnoj regiji. 
Grills, grillz ili zubne rešetke su se prvi puta pojavili 80-tih godina među pripadnicima hip-hop i rap scene, a najveći "bum" su doživjeli u 90-ima nakon što je frontman grupe Public Enemy, Flavor Flaw napravio grills. Kako svaka kultura i društvena skupina ima svoje estetske kriterije, njegov image u 2000-ima slijedili su i  Chris Brown, Nelly i mnogi drugi.
Kada su Madonna, Beyonce, Rihanna pokazale svoje grillze, oni su postali trend i među širom ženskom populacijom.

Postoje dvije osnovne vrste grillsa:
 
-konfekcijski (tvornički izrađeni)-znatno jeftiniji;
 
-individualni- 
izrađuju se kroz postupke otiska zubi, radnih modela i lijevanja u specijaliziranim trgovinama grills nakita ili u ordinacijama dentalne medicine;
 Individualni grills se najčešće izrađuju od plemenitih metala u kombinaciji sa skupocjenim dijamantima ili kristalima i njihova cijena se kreće od nekoliko stotina do nekoliko stotina tisuća dolara, ovisno o željama i financijskim mogućnostima pacijenta.
Grills se pričvršćuju privremeno za zube, a ukoliko pacijent želi, mogu biti i trajno cementirani (fiksirani) na zube.
Nedostatak konfekcijskih privremeno zacementiranih griilsa je veliki rizik od nastanka karijesa i gingivitisa. 
Opisani su slučajevi caklinske demineralzacije i karijesa na plohama zuba prekrivenih grillsima. Osim toga grills može izazvati trovanje metalima,  poremećaje u zglobu i druge neželjene učinke. Grillsi također remete okluzijske odnose te mogu uzrokovati abraziju (trošenje) zuba u suprotnoj čeljusti.
Ponekad je potrebno korigirati zube brušenjem, kako bi bilo dovoljno mjesta za grills.

Najveća opasnost grillsa leži u činjenici da će obožavatelji, slijedeći taj modni trend, posegnuti za jeftinom i nekvalitetnom kopijom koja može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Zato je važno biti oprezan i izradu grillsa prepustiti isključivo stručnoj osobi.