mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Zubne tetovaže - novi trend!Zubna tetovaža-tattoo

 
Otkad je svijeta, prisutna je i ljudska potreba za uljepšavanjem i ukrašavanjem. Još su stari Egipćani ukrašavali zube detaljima od žada (poludragog kamena) za koji su vjerovali sa širi dobre vibracije.
Tako i danas, ljudi stavljaju drago kamenje, cirkone i slične ukrase na zube. Taj nakit nema funkcijsku, već isključivo kozmetičku ulogu i izraz je osobnog ukusa.
U ukrašavanju zuba kristalima, dijamantima, cirkonima, zubnim rešetkama (grillsi) smo ranije pisali, oni su već viđena pojava. Današnji članak govori o novom trendu, zubnoj tetovaži, koja je jako popularna u Japanu, posebno među tinejdžerima.

Japanskim tinejdžerima nije bilo dovoljno tetoviranje tijela  te su posegnuli za novim oblikom nadograđivanja personaliziranog modnog looka, izradom zubne tetovaže. Riječ je o privremenim tetovažama, sličicama najrazličitijih motiva, od bubamara i cvijeća do ljubavnih poruka koje se pričvršćuju za zube. Na vlastitom (prirodnom) zubu tetovaža se radi pomoću LED svjetla i traje nekoliko dana. Sam postupak izrade je bezbolan i kratkotrajan te predstavlja  idealnu opciju za tinejdžerice koje sparuju motive na zubima i manikiranim noktima (srca, cvjetići...).  Ukoliko pacijent želi trajnu tetovažu, potrebna je izrada protetskih radova na kojima zubni tehničar oslikava željeni motiv. Tetovaže na protetskim radovma izrađuju se u zubotehničkom laboratoriju gdje se na protetski rad (ljuskicu, krunicu ili most) lijepi naljepnica ili ucrtava željena slika (inicijali , ljubavni simboli, životinje…) Ovisno o željama pacijenta tetovaža se postavlja na vanjske ili unutarnje plohe zuba (neki pacijenti žele da je tetovaža veoma vidljiva pa je stavljaju na vanjske strane inciziva, a neki ne). Kada pacijent više ne želi tetovažu, potrebno je zamijeniti protetski rad. Izada tetovaže na protetskom nadomjestku (most, krunica i sl.) poskupljuje zahvat, a i sam proces izrade je kompliciraniji i duže traje nego izrada tetovaže na prirodnom zubu.