mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Zašto je preventiva važna?

 
Stara narodna izreka «bolje spriječitinego liječiti» možda najbolje opisuje važnost preventive.
Preventivna stomatologija se bavi sprečavanjem nastanka oboljenja zubi i mekih tkiva u usnoj šupljini. 
Mnogi smatraju da se preventivna stomatologija odnosi samo na djecu, što je pogrešan stav - preventiva je dobro došla u svakoj životnoj dobi. Preventiva u stomatologiji se prvenstveno  odnosi na prevenciju karijesa koji predstavlja bolest suvremenog doba te najrašireniju bolest današnjice. Karijes je uzročnik  niza poremećaja, oštećenja i  disfunkcija usta, što se može značajno reducirati ako se pravovremeno primijene dobro planirane mjere prevencije.
Tri najvažnija koraka u sprečavanju karijesa su: pravilna higijena usne šupljine, pravilna prehrana i redoviti posjeti stomatologu.
 
Unatoč svima znanoj uzrečici "bolje spriječiti nego liječiti" mnogi se javljaju stomatologu tek kad ih zub zaboli, jer kod stomatologa nije ugodno. Doktor stomatologije je čuvar oralnog zdravlja. Želja i cilj svakoga stomatologa je da prevencijom patoloških promjena u što je moguće većoj mjeri sačuva, održi i unaprijedi oralno zdravlje pacijenta. Ukoliko patološke promjene već postoje, ponuditi će odgovarajuće rješenje u skladu s pravilima struke.
 

Preventiva je najbolji i najisplativiji oblik očuvanja oralnog zdravlja!