mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija
 
Što je estetska stomatologija?
 
Pojam estetike u stomatologiji se mijenjao kroz vrijeme. U početku, uloga stomatologije je bila liječenje patoloških procesa i nadogradnja oštećenih zuba.
Danas, estetska stomatologija predstavlja puno više od sanacije karijesa, popravka otkrhnutog zuba ili postavljanja krunica i mostova.
Estetska stomatologija nipošto ne zanemaruje svoju primarnu zadaću, ali uz to udovoljava visokim estetskim zahtjevima pacijenata. Drugim riječima, uloga estetske stomatologije nije samo liječenje već i postizanje savršenog osmijeha.
Savršeni osmijeh je imperativ suvremene estetske stomatologije. Estetska stomatologija je jedno od brzo rastućih područja u medicini. Posljednjih godina, popularnost kozmetičkih postupaka je narasla i postala sastavni dio naše osobne higijene i njege.
 
 
Zašto  je lijep osmijeh važan?
 
 Osim što pozitivno utječe na izgled lica, lijep osmijeh djeluje i na samopouzdanje, te pomaže ostvariti odličan prvi dojam, a svi znamo koliko je prvi dojam važan. Ukoliko su nam zubi puni pigmentacija, žuti, slomljeni ili nedostaju, osobe s kojima dolazimo u kontakt će to odmah prilikom prvog kontakta uočiti. Upravo zbog tih prvih dojmova, mnogima su često bile uskraćivane prilike za novim poslom, prijateljstvom ili romantičnom vezom.
 
 
Kako postići lijep osmijeh?
 
Pri postizanju savršenog osmijeha ne tretiraju se samo zubi nego i zubno meso i usnice.
U suvremenoj stomatologiji postoje općeprihvaćeni estetski parametri koji su godinama proučavani i koji prestavljaju ideal kojem se teži prilikom postizanja savršenog osmijeha. Pod utjecajem medija sinonim za savršeni osmijeh je postao tzv. holivudski osmijeh (osmijeh s TV, ili s naslovnica časopisa). Međutim, treba napomenuti da se pojam holivudskog osmijeha također mijenjao s vremenom.
U početku, definicija holivudskog osmijeha označavala je izrazito bijele, morfološki gotovo neprirodne zube. Danas se nastoje postići osmjesi koji zadovoljavaju estetske parametre, ali i prirodan izgled. 

 

Koje postupke uključuje estetska stomatologija?

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja objedinjuje skoro sva područja stomatologije. Estetska stomatologija uključuje neke od jednostavnijih postupaka kao što je izbjeljivanje zubi, do vrlo složenih postupaka poput raznih operativnih zahvata. Uslijed povećanog interesa, dolazi i do razvoja novih tehnologija koje pridonose učinkovitosti postupaka u estetskoj stomatologiji.

Neki od popularnih postupaka u estetskoj stomatologiji su:
 
1izbjeljivanje zubi;
2. korektivni zahvati na gingivi; (gingivoplastika,gingivoektomija)
3. ljuskice (veneers);
4. bezmetalne krune i mostovi (emax, zircon);
5. metalkeramički protetski radovi;  
6. estetski ispuni-in lay, on lay, ower lay;
7. ispravljanje položaja zubi(ortodoncija);
8. zubni implantati;