mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Oralna higijena s fiksnim ortodontskim aparatom

Kako održati zube zdravima?

Oralna higijena s fiksnim ortodontskim aparatom 

 

 

Nošenje ortodontskog aparata danas je postalo uobičajena pojava. I dok je nekada ortodontska terapija bila rezervirana samo za djecu, danas sve više odraslih osoba nosi ortodontski aparatić. Čak se i slavne osobe pojavljuju u javnosti noseći aparat.

Svi oni koji su nekada nosili ili trenutno nose fiksni ortodontski aparat znaju da je potrebno dosta anganžmana i vremena za održavanje dobre oralne higijene, ali Vas u konačnici očekuje zaslužena nagrada - "savršen osmijeh". 

Pacijenti koji ulaze u ortodontsku terapiju trebali bi imati izuzetno dobru oralnu higijenu što je i preduvjet da bi uopće mogli dobiti aparat. Ortodontski aparat otežava oralnu higijenu zbog elemenata od kojih se sastoji i lakšeg lijepljenja hrane za te elemente. Zato je iznimno važno da pacijenti adekvatno održavaju higijenu usne šupljine kako ne bi došlo do komplikacija ortodontske terapije, pa čak i prijevremenog skidanja aparata.

Često se misli da fiksni aparati ostavljaju bijele mrlje na zubima. To je pogrešno. Bijele mrlje nastaju oko bravica na mjestima gdje se kroz terapiju zbog loše higijene nakupljao plak.

Osim bijelih mrlja i karijesa, kod pacijenata s lošom oralnom higijenom, česte su i upale gingive s krvarenjem zubnog mesa, te recesije gingive (povlačenje zubnog mesa) što može završiti i klimanjem zuba pa čak, u najgorem slučaju, i njegovim ispadanjem u skorijoj budućnosti.

 


Kako se to ne bi dogodilo i Vama navodim  nekoliko savjeta: 

 

Mekana četkica za zube i zubna pasta neka i dalje budu osnovno sredstvo za održavanja oralne higijene kojemu je poželjno pridodati zubni konac (mora se uvesti ispod luka), interdentalnu četkicu (pomaže u odstranjivanju ostataka hrane ispod krilaca bravice), tekućine za usta, te oralni tuš.

Oralni tuš je aparat koji koristi vodu ili drugu otopinu (na pr. vodicu za usta) pod pritiskom i na taj način se „tuširaju“ zubi i zubno meso. Impulsnim prskanjem se odstranjuju mikronske čestice hrane u međuzubnim prostorima, uklanja plak i masira zubno meso.

Svi ovi proizvodi predstavljaju odličnu podršku u očuvanju Vašeg oralnog zdravlja.

Očistiti treba i zube i aparat (ako je moguće poslije svakog  jela), a navečer bi četkanje trebalo trajati minimalno 5 – 10 minuta. Istina je da ćete za detaljno pranje zuba uložiti malo više truda i vremena, ali to je jedini ispravan put da sačuvate zube zdravima.