mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Pečaćenje fisura

preventivni postupci u stomatologiji, zašto su važni?

 

 

 

 

Što je pečaćenje fisura?


Pečaćenje fisura je jedan od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. 
Da bi se zubi zaštitili od pojave karijesa u fisurama provodi se  postupak nazvan pečaćenje. Pečaćenje spada u preventivne postupke, ne uključuje brušenje zuba, kratko traje, bezbolno je, što je malom pacijentu, ali i roditelju veoma važno.


Što su fisure?

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između kvržica. Oblik i veličina fisura se razlikuje od pojedinca do pojedinca, a utječe na rizik od pojave karijesa. Duboke fisure s uskim ušćem predstavljaju pogodna mjesta za zadržavanje hrane, nastanak plaka, te razmnožavanje bakterija plaka. Time se stvaraju "dobri uvjeti" za pojavu karijesa. Ako se još k tomu pridoda i slaba oralna higijena nastanak karijesa je neizbježan.
Cilj pečaćenja je duboke fisure pretvoriti u plitke, u koje se ne retinira hrana, a čišćenje je jednostavno.


Kad je pravo vrijeme za pečaćenje?

Pečatni ispuni se mogu izraditi i na mliječnim i na trajnim zubima. Međutim, obzirom na preduvjete nužne za izradu (kooperativnost pacijenta) pečatni ispuni se najčešće izrađuju na trajnim zubima.
Postupak pečaćenja se preporuča provesti nedugo nakon nicanja 
trajnog molara, obično sa 6-7 godina za prve molare, a sa 12 godina za druge molare. 
Ranije se smatralo da se zubi trebaju pečatiti samo u fazi nicanja i da takav postupak nije potrebno provesti na zubima koji su četiri ili više godine nakon nicanja bez karijesa. Današnji stav je drugačiji, pečaćenje je preporučljivo napraviti na svim zubima  koji imaju predispoziciju nastanka karijesa i ne ovisi o dobi. 
Lokalni čimbenici rizika za nastanak karijesa su morfologija fisura, prisutne postojeće karijesne lezije, količina sline te broj karijesogenih bakterija u slini. Ukoliko kod pacijenta postoji samo jedan čimbenik rizika, potrebno je pečatiti fisure zuba. Kontraindikacija za pečećenje fisura je karijesna lezija koja je zahvatila dentin. 

Kakav je postupak pečaćenja, kako nastaje pečatni ispun?

Postupak pečaćenja provodi stomatolog. Postupak je  brz i bezbolan, ne zahtijeva uporabu anestezije, obavlja se u jednom posjetu, a traje oko 6-7 minuta po zubu. On uključuje čišćenje površine zuba, kako bi se uklonili svi ostaci hrane sa zuba i zub pripremio za pečaćenje. Čišćenje se izvodi pomoću rotirajuće četkice i profesionalne paste. Nakon što se isperu ostaci paste, zub se posuši i izolira svicima staničevine i uz pomoć sisaljke. Na izolirani zub se nanosi tekućina ili gel za jetkanje cakline koji se zatim ispere, zub se posuši i zatim se prelazi na zadnju fazu, a to je postavljanje materijala za pečaćenje i njegovo osvjetljavanje polimerizacijskom lampom čime materijal prelazi iz tekućeg u kruto stanje (stvrdne se). Time je postupak pečaćenja fisura gotov. Potrebno je paziti da zub koji pečatimo ne dođe u kontakt sa slinom, jer kontaminacija sa slinom rezultira prijevremenim ispadanjem pečata. Tijekom pečaćenja fisura važno je izbjeći postavljanje prevelike količine materijala u području fisura budući da mogu nastati smetnje u okluziji i artikulaciji, mehanički stres, kontrakcija materijala, Boja pečata odgovara boji zuba i ničim ne ugrožava estetiku. Ukolikoi mali pacijenti žele moguća je izrada pečatnog ispuna u omiljenoj boji.
Odmah po završetku izrade pečatnog ispuna moguće je jesti i piti.

Koliki je vijek trajanja pečatnih ispuna?
Rok trajanje pečatnog ispuna je između 3 i 5 godina, a često i duže. Istraživanja pokazuju da dobropostavljen i redovito kontroliran pečat predstavlja dugotrajnu zaštitu zuba od karijesa. Dok god je pečatni ispun cjelovit, nepotrošen i bez pukotina on štiti fisurni sustav. Ukoliko se pečatni ispun istroši ili ispadne, zub je potrebno ponovno zapečatiti.  Trajnost se povećava ukoliko dijete ima dobru oralnu higijenu i izbjegava gristi tvrde predmete.


Ako je zub pečaćen da li je oralna higijena i dalje važna?
Pečaćenje fisura je samo dio preventivnih mjera koje treba poduzeti da bi dijete imalo zdrave zube u budućnosti. Redoviti posjeti stomatologu, dobra oralna higijena, zdrava i pravilna prehrana su i dalje nezaobilazni u očuvanja oralnog zdravlja Vašeg djeteta.