OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
LUCIJANIĆ JELENA (zamjena Ahmad Radi Swindeh)
dr.med. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11 RADNO VRIJEME: 7:00-14:30 UJUTRO; 13:30-19:30 POPODNE. PAUZE: 10:00 - 10:30 i 16:00-16:30, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: Tomislav Mišić

GIHT

prehrana.

Urični artritis (giht) nastaje zbog založenja kristala mokraćne kiseline i njezinih soli u hrskavici zglobova, odakle prodire u zglob i izaziva bolni napadaj.
Postoje 2 oblika bolesti. Primarni urični artritis koji nastaje iz nepoznatih razloga i sekundarni koji nastaje zbog kroničnih bolesti bubrega, nekih zloćudnih tumora i u ljudi izloženih olovu. 
Klinička slika počinje napadajem na baznom zglobu nožnog palca, obično noću i bez ikakva poznatog navoda. Zglob je otečen, vrlo bolan, a koža iznad zglobova je crvena i topla. Upali zgloba često prethodi izloženost hladnoći, ozljeda zgloba, veći tjelesni napor ili psihička napetost, veće količine hrane, alkohol, ali nerjetko i vađenje zuba. 
Dijagnoza se postavlja  analizom zglobne tekućine, sedimentacijom eritrocita, reumatoidni faktor i rendgen. Liječenje se provodi nesterodnim antireumaticima protiv bolova i upala, glikokortikoidi, imunosupresivi (injekcijama i infuzijama), fizikalnom terapijom te dijetom (bezpurinska). 
Potrebno je izbjegavanje alkohola i mesa, a više konzumirati mliječne proizvode. Jedna do pet čaša nemasnog mlijeka smanjuje taj rizik za 3%. unos povrća bogatog purinom, poput graška,graha, prokulice, špinata i cvjetače, nema nikakvu ulogu u ravoju gihta. 
Hrana i pića koja se mogu konzumirati: kelj, artičoka, kupus, svježi krastavci, mahunarke, nemasne juhe od povrća i mesa, meso pirjano u vlastitiom soku ili kuhano (kunić, meso preradi, telenitna u manjoj količini), kuhane bijele nemasne ribe, kuhana jaja, obrano mlijeko do 1,5 % m.m., posni svježi sir, jogurt "light" i ostali mliječni proizvodi s manjim postotkom masti, odstajali kruh, dvopek, riža, zob, ječam, proso, krupica, tjestenina, svježe sezonsko povrće i svo voće, maslinovo i bučino ulje, biljni čajevi, mineralna voda, voćni sokovi od svježeg voća, kava, limunov sok, jabučni ocat, sol umjereno, začini kurkuma, ružmarin, metvica, đumbir, korijandar).  
Hrana i pića koja se ne smiju konzumirati: iznutrice, mesni ekstrakti, žestoka alkoholna pića, gljive, plava riba, suhomesnati proizvodi, kvasac, školjke, rakove, srveno meso (junetina, svinjetina), masne juhe, juhe s vrhnjem, pržena i pohana mesa, dimnjena mesa, salame i trajne kobasice, pržena i pečena jaja, punomasno mlijeko, zreli masni sirevi, dimljeni sir, slatko i kiselo vrhnje,svježi kruh i peciva, dizana i lisnata tijesta, kroketi,konzervirano povrće o voće, majoneza, maslac, biljno vrhnje, svinjska i guščja mast, kečap, dodaci jelima, preljevi za salatu, pivo, gazirani sokovi, sokovi s fruktozom, kava bez kofeina. 
Preporuke: smanjiti i održavati poželjnu tjelesnu težinu, tijekom dana, voditi računa o dovoljnom unosu tekućine (vodu i nezaslađene biljne čajeve), soliti hranu umjereno, pridržavati se uputa što jesti i što izbjegavati te vježbati.