DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

APSCES ZUBA ILI GRANULOM

Apsces zuba je upala zuba koja nastaje kao posljedica bakterijske infekcije. Najčešće se nalazi na vršku korijena zuba i do njega dolazi kada se infekcija iz zubne pulpe proširi na vršak korijena. Neliječenje upale dovodi do jake boli, oticanja, boli na pritisak, nemogućnost žvakanja. Kada upala iz kosti probije kroz meko tkivo prema usnoj šupljini pojavljuje se fistula koja izgleda, kako je pacijenti opisuju, kao gnojni prištić.

Simptomi- zubobolja,

                  osjetljivost na žvakanje,

                  oticanje lica i obraza,

                  oticanje limfnih čvorova na vratu i ispod čeljusti,

                  zubna fistula,

                  groznica,

                  otečeno zubno meso,

                  iznenadni neugodni zadah iz usta.

Ukoliko imate neki od simptoma zubnog apscesa važno je čim prije posjetiti stomatologa. Pojava groznice može značiti da se infekcija proširila dublje u čeljust i okolna tkiva ili čak na druga područja u tijelu.

Kako bi spasili zub, izbušit ćemo mali otvor na zubu da bi se smanjio pritisak gnoja i bol. U nekim slučajevima propisujemo i antibiotike koje je važno piti kako bi se upala smanjila. Osobito u slučajevima kada se infekcija proširi na obližnje zube i čeljust.

Nakon toga pristupamo liječenju zuba kojim nastojimo eliminirati infekciju i spasiti zub. Postupak liječenja podrazumijeva otvaranje zuba, uklanjanje bolesnog tkiva i dezinfekciju, nakon čega se pune zubni kanali. Kada se apsces zuba uspješno liječi ovakav zub može trajati cijeli život. U nekim sličajevima se infekcija zuba opetovano ponavlja i apsces zuba se zadržava. Tada radimo zahvat koji se naziva apikotomija zuba- odstranjivanje vrha korijena zuba i odstranjivanje inficiranog tkiva. U rijetkim situacijama niti ovaj postupak ne daje rezultate pa moramo pristupiti vađenju zuba.