ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Zubni ispuni

 Zubni ispun ili PLOMBA je nadomjestak od umjetnog materijala koji u potpunosti nadoknađuje i zamjenjue izgubljeno tvrdo zubno tkivo. Kao zlatni standard danas se koristevisoko estetski kompozitni materijali koji su po fizikalnim svojstvima najsličniji prirodnom zubnom tkivu. Ako je kavitet dubok, ispod kompozitnog ispuna se postavlja zaštitna podloga koja potiće zub na remineralizaciju, otpuštajući ione u okolinu zuba. Zahvat izrade ispuna je potpuno bezbolan jer se provodi pod lokalnom anestezijom. Materijali koji se koriste morali bi biti biokompatibilni i potpuno neškodljivi za organizam.

Slikovni rezultat za kompozitni ispuni

Amalgam- "sive plombe" danas više nisu zadovoljavajuće rješenje te se iz zdravstvenih i estetskih razloga zamjenjuju estetskim kompozitnim ispunima (bijele plombe). Estetski ispuni izrađuju se isključivo kompozitnim materijalima čime se postiže potpuno prirodan izgled zuba. Nedostatak amalgama je rubna pukotina, dovoljna za prodor bakterija ispod ispuna, jer je veza amalgama i zuba isključivo mehanička. Toksičnost amalgama je minimalna,a ali se unatoč tome u SAD-u i nekim europskim zemljama prestao i zabranio upotrebljavati. Nedostatak je i estetska komponenta, jer već nakon kratkog vremena zubi preuzimaju boju amalgama, odnosno pocrne. 

Povezana slika

Amalgamski ispuni se iz zdravstvenih i estetskih razloga zamjenjuju estetskim kompozitnim ispunima. Za izradu kompozitnog ispuna potrebno je odstraniti samo bolestan, kariozan dio zuba, dok se za amalgamske ispune odstranjuje i dio zdravog zubnog tkiva kako bi se postigla veza, retencija amalgama unutar preparacije u zubu. 

Koje su prednosti kompozitnih, estetskih ispuna:

Estetski ispuni se koriste kod:

Estetski ispuni se koriste kod:

Slikovni rezultat za kompozitni ispuni