PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

MEDIJI ZA ČUVANJE IZBIJENOG ZUBA

Uspjeh liječenja izbijenog zuba ovisi najviše o ekstraoralnom vremenu zuba i o načinu njegova čuvanja izvan usne šupljine.

Za preživljavanje izbijenog zuba najvažnije je očuvanje vitalnosti stanica parodontnog ligamenta (PDL). Ako je zub na suhome, stanice PDL-a vrlo brzo odumiru, a za njihovo je očuvanje najbitnije držanje zuba u vlažnom mediju. U tu se svrhu mogu upotrijebiti različiti dostupni mediji kao što su npr. slina, fiziološka otopina, obična voda, mlijeko ili posebni mediji, u kojima stanice PDL-a najduže preživljavaju. U Europi je dostupan posebni medij za čuvanje izbijenog zuba pod nazivom DentoSafe, koji je po sastavu vrlo sličan mediju za transplantaciju tkiva i organa, a sadrži različite soli,aminokiseline,vitamine i glukozu.

Držanje zuba u medijima kao što su slina,mlijeko ili fiziološka otopina usporava smrt stanica PDL-a, ali se zub u tim medijima može održati kratko vrijeme.

Najgora je opcija držanje zuba na suhome, što vrlo brzo dovodi do dehidracije i odumiranja stanica PDL-a.

Mladi trajni zubi s otvorenim apeksom, ako su brzo replantirani imaju dobre izglede za revaskularizaciju pulpe i regeneraciju PDL-a. Nažalost, većina zuba s nekrotičnim PDL-om bit će zahvaćena resorpcijom.