ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Kemoterapija u stomatologiji

Kemoterapija često može dovesti do neugodnih nuspojava u usnoj šupljini. To kao posljedicu ima narušavanje kvalitete života i životnog stila. Može se javiti upala i infekcija oralne sluznice, suhoća usta, gubitak okusa, krvarenje, i karijes. Pacijent je tijekom kemoterapije izložen padu imuniteta što se manifestira kroz mnoge pokazatelje. Pad imuniteta dovodi do bolova nesaniranih zubi, koji su do tada čak i mirovali iako su bili zahvaćeni karijesom. U najgorem slučaju prodor bakterija iz usta cirkulacijom krvi, može uzrokovati i po život opasno stanje. 

Slikovni rezultat za kemoterapija

Neke od nuspojava se mogu liječiti te se može utjecati na njihov intenzitet. No da bi pokušali spriječiti posljedice, bitno je reagirati i spriječiti uzrok nastanka nuspojava. Preporuća se prije kemoterapije, posjetiti stomatologa i napraviti kontrolni pregled kako bi se utvdilo stanje usne šupljine, tvrdog i mekog tkiva.

Slikovni rezultat za oralna higijena

Prije početka kemoterapije usna šupljina se mora sanirati, svi postojeći karijesi popraviti, ukloniti tvrde i meke zubne naslage, a svi zaostali korijeni ili zubi koji nemaju dobru prognozu za liječenje, trebali bi biti izvađeni. Oralna higijena mora biti besprijekorna. Potrebno je koristiti četkicu i pastu za zube, zubni konac i interdentalnu četkicu. Uz sve navedeno potrebno je koristiti otopinu za ispiranje usta, barem dvaput dnevno. Ujutro se preporuća čišćenje površine jezika, na koju su nakupljene bijele naslage, koje su sjajno hranilište bakterija. 

Slikovni rezultat za kemoterapija i stomatologija

Nakon završetka kemoterapije, pacijent bi trebao dolaziti na kontrolne preglede svakih 6 mjeseci, kako bi se postojeći problemi riješavali na vrijeme. Vrlo je bitno nastaviti održavati zube zdravima te i dalje imati dobru oralnu higijenu. Čišćenje kamenca je potrebno svakih 6 mjeseci.