VUKŠIĆ ANA

DENTALNA MEDICINA
VUKŠIĆ ANA
dr.med.dent. (domski)
ZVONIGRADSKA 9, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: BEŠTAK JUŠIĆ NIKOLINA

Stomatolog Vam je preporučio pečaćenje zuba?!

PEČAĆENJE FISURA

Stomatolog Vam je preporučio pečaćenje zuba?!

Što je to?

 

PEČAĆENJE FISURA

 

ŠTO JE PEČAĆENJE FISURA?

Pečaćenje fisura je jedan od najčešćih preventivnih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini. Provodi se kako bi se mladi trajni zubi zaštitili od mogućeg razvoja karijesa u fisurama zubi s obzirom da su ove udubine pogodna mjesta za zadržavanje ostataka hrane i bakterija.

 

KADA SE PROVODI PEČAĆENJE FISURA?

Pečaćenje fisura se provodi  kod djece odmah nakon nicanja trajnih zubi- za prve kutnjake oko 6. godine, a druge kutnjake nakon 12. godine djetetova života. Mogu se pečatiti i mliječne petice ili neki drugi zubi bogate morfologije radi koje su sklonije razvoju karijesa.

 

KAKO SE PROVODI POSUPAK PEČAĆENJA FISURA?

Pečaćenje fisura je bezbolan i jednostavan postupak koji provodi stomatolog. Ne zahtijeva brušenje zuba, zubi se čiste i zapečate kompozitnim materijalom. Po završetku izrade moguće je odmah jesti i piti.

 

ŠTO NAKON PEČAĆENJA FISURA?

Pečaćenje zuba je izvrsna preventivna mjera ali nije dovoljna mjera zaštite zuba od karijesa, odnosno na istom zubu moze se razviti karijes ako se ne pridržavamo  mjera redovne higijene, kontrolnih pregleda i ostalih preporučenih savjeta doktora dentalne medicine. Navika održavanja oralne higijene stječe se u djetinjstvu i stoga je važno da roditelji dovoljnu pažnju posvete motivaciji djeteta i podučavanju mjerama oralne higijene. Preporuča se dolaziti na redovite kontrole svakih 4-6 mjeseci kako bi se kontrolirali pečati i kako bi se spriječio razvoj karijesa ostalih zuba. Adekvatna oralna higijena, uravnotežena prehrana i redovni posjeti stomatologu pomoći će u trajnosti pečata na zubima.

Pečaćenje zubi može zaštiti zube od karijesa za dugi niz godina.