ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Trudnoća i stomatološko liječenje

 Iako trudnoća ne predstavlja bolesno već fiziološko stanje, stomatološki tretman zahtjeva veću pažnju stomatologa u cilju maksimalne zaštite trudnice i ploda.

Slikovni rezultat za oralna higijena u trudnoći

Veliki broj žena tokom trudnoće zanemaruje svoje oralno zdravlje, pa čak i one koje su prije trudnoće imale zadovoljavajuće stanje, odnosno zdrave zube. Razlozi mogu biti mnogobrojni (mučnine, povraćanje, slabost…), ali najveći razlog za neprovođenje uobičajenih higijenskih mjera je taj što mnoge trudnice to ne smatraju primarnim i vitalno važnim za njih. 

U toku trudnoće je najčešća pojava oboljenja parodontnog tkiva-potpornog aparata zuba (desni…), što se objašnjava povećanim utjecajem spolnih hormona, a na šta se nadovezuje negativan utjecaj lokalnih faktora, neodržavanje oralne higijene. Pored gubitka zuba, parodontitis može uzrokovati prijevremeni porod ili rođenje djeteta niske porođajne težine.

Povezana slika

Posjete stomatologu, održavanje higijene, uklanjanje kamenca i mekih naslaga između zuba mjere su kojih bi se trebala pridržavati svaka trudnica. Higijenu usta treba održavati u skladu sa uputama koje je dao stomatolog nakon pregleda. Zube treba redovito četkati četkicom za zube i pastom, a interdentalne prostore čistiti zubnim koncem i interdentalnim četkicama. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon četkanja zuba, pažljivo očetkati i jezik, što će pomoći u održavanju svježine daha i smanjenju broja bakterija u usnoj šupljini.

Povezana slika

Obzirom da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju, poželjno je uvijek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizirao kiseli sadržaj usne šupljine. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer želučana kiselina, koja je u usta dospjela povraćanjem, nagriza caklinu i čini je poroznom te sklonom karijesu. Preporuka je zube oprati 30-60 minuta nakon povraćanja. Stomatološka njega trudnica podrazumijeva popravak i liječenje svih zuba koji su zahvaćeni karijesom. Svi stomatološki zahvati koji zahtjevaju snimanje RTG-a je potrebno odgoditi do nakon poroda. 

Upotreba lijekova u trudnoći je prema preporuci odabranog ginekologa.