mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Timski rad u suvremenoj dentalnoj medicini

Uloga ortodonta u timskom pristupu pacijentu

U današnje vrijeme niti jedan doktor dentalne medicine ne može više sam, u okviru svih svojih profesionalnih znanja i kompetentnosti zadovoljiti sve kompleksnije potrebe struke, odnosno velika očekivanja pacijenata. Kako bi se postigao finkcijski i estetski optimum u današnjoj dentalnoj medicini neke aktivnosti nije moguće organizirati izvan timskog djelovanja.

Timski rad u suvremenoj medicini, pa tako i u dentalnoj medicini predstavlja nezaobilazni segment kvalitetnog profesionalnog djelovanja.

Danas je svijetu suvremene dentalne medicine potreba za interdisciplinarnom suradnjom  veoma česta. 

Ortodonti se često susreću s kompleksnim slučajevima koji se rješavaju timski. U nekim slučajevima samo ortodontska terpija nije dovoljna, već je  ortodontski tretman  jedna od komponenata u složenom postupku koji uključuje nekoliko dentalnih specijalnost (protetika, parodontologija, oralna kirurgija, maksilofacijalna kirurgija).Često se ortodontska terapija provodi kao priprema za ugradnju implantata, izradu krunica, mostova ili ljuskica. Česta je suradnja ortodonta i kirurga prilikom izvlačenja impaktiranih zubi. Tu je još suradnja s parodontologom u vidu gingivektomie, gingivoplastike i drugih parodontoloških zahvata.

Veće skeletalne nepravilnosti (progenia, rascjepi) nije moguće riješiti samo ortodontskom terapijom , nego je nužna suradnja više stručnjaka (ortodont, oralni kirurg, maksilofacijalni kirurg...).

Kod svih oblika interdisciplinarne suradnje, vrlo je važno da ortodont, zajedno s drugim stručnjacima u svom timu, postavi realne ciljeve liječenja koji će istovremeno zadovoljiti potrebe pacijenta.

Stalna interakcija i komunikacija članova tima i pacijenta na svim razinama liječenja, ključ je uspješne suradnje.