mr.sc. Andrijana Kovačić

ORTODONCIJA
mr.sc. Andrijana Kovačić
dr. dent. med. spec. ortodont
VRABEČAK 4, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: med. sestra Mirjana Hundrić

Interdentalne četkice

Što su interdentalne četkice?

Što su interdentalne četkice?

To su posebno dizajnirane četkice koje služe uklanjanju plaka s interdentalnih
prostora. Ove je prostore nije moguće u potpunosti očistiti "običnim" četkicama, budući da one svojim vlaknima ne mogu doprijeti u dubinu interdentalnog prostora. Zato se za čišćenje ovih teško dostupnih mjesta koriste interdentalne četkice koje su oblikom i dimenzijama prilagođene interdentalnim prostorima. Na tržištu se danas može naći veliki izbor interdentalnih četkica. Dolaze u nekoliko veličina koje se izabiru prema veličini interdentalnog prostora. Stražnji zubi obično imaju šire interdentalne prostore od prednjih, mada postoje i individualne razlike u njihovoj veličini.
Za učinkovito je čišćenje potrebna četkica s tankom žičanom jezgrom i to najvećeg promjera koju još uvijek možemo laganim pritiskom umetnuti u međuzubni prostor. Takva će ga četkica svojim vlaknima potpuno ispuniti i očistiti prostor. Pri prvom korištenju interdentalnih četkica često nastupa kratkotrajno krvarenje, što je normalna pojava i nipošto ne treba odustati.
Krvarenje se postupno smanjuje i nakon nekog vremena (desetak dana) potpuno nestaje. 
Na tržištu su dostupne četkice najrazličitijih oblika i konstrukcija, a proizvođači nas redovito uvjeravaju da je baš njihova četkica najbolja. 
Ako niste sigurni koju interdentalnu četkicu izabrati, posavjetujte se sa svojim stomatologom.