OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
KRISTINA KAŠNIK (zamjena MARIJA GAJSKI-KNEKLIN)
dr.med. (domski)
ZRINSKOGA 9 , črnomerec, Zagreb
SESTRA: MILICA BELOŠA

HRANITE LI SE ZDRAVO?

• Konzumirajte 5 obroka voća i/ili povrća dnevno
• Jedan obrok je količina koja stane u šaku
• Neka pola vašeg tanjura za glavni obrok zauzima zeleno povrće
Što?
- Meso, perad, riba, jaja
- Mlijeko i mliječni proizvodi
- Voće i povrće
- Žitarice, proizvodi od žitarica, riža
- Slatkiše, sol i mast ograničite!
• Neka Vaša hrana bude raznolika
• Ne pretjerujte u količini hrane
• Odaberite hranu bogatu proizvodima od cjelovitih žitarica
• Zamijenite bijeli kruh integralnim
• Jedite pet ili više obroka voća i povrća dnevno (jedan obrok stane u Vašu šaku)
• Dajte prednost ribi i nemasnom mesu
• Uvrstite u svakodnevnu prehranu kvalitetna biljna ulja, npr. maslinovo i bučino
• Slatkiše zamijenite orašastim plodovima i sušenim voćem (dnevna količina stane Vam u šaku)
• Uskladite svoje prehrambene navike s tjelesnom aktivnošću
Zašto?
• Slijedeći ova jednostavna pravila, osiguravate organizmu vrijedne hranjive tvari svakodnevno potrebne za rast i razvoj te održavanje zdravlja
• Pravilna prehrana najbolja je prevencija kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, debljine, šećerne bolesti i dijela malignih bolesti
• Pravilnom prehranom osjećate se i izgledate bolje
Kada?
• Cjelokupni dnevni unos hrane podijelite u 5 do 6 manjih obroka (doručak-užina-ručak-užina-večera)
• Doručak je najvažniji dnevni obrok
• Međuobroci neka budu pažljivo odabrani
– dajte prednost svježem i sušenom voću, orašastim plodovima i fermentiranim mliječnim proizvodima
• Ručajte redovito, lagane i jednostavne obroke
• Večerajte skromno, 2-3 sata prije noćnog odmora

(izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo)