DENTALNA MEDICINA
MILAS IVAN
dr.med.dent. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: VAHTARIĆ DRAGICA

Očuvanje (prezervacija) alveole nakon vađenja zuba.

Prezervacija alveole

Prezervacija alveole je način regeneracije kosti koji koristimo nakon vađenja zuba. Predstavlja stavljanje zamjenskog koštanog materijala u šupljinu koja zaostaje nakon vađenja korijena zuba. Ovim načinom osiguravamo bolje i sigurnije uvjete za naknadnu ugradnju implantata te smanjujemo i preveniramo biološki gubitak kosti nakon vađenja.

Segmentna regeneracija

Segmentna regeneracija najčešće predstavlja proširenje vrlo uskog koštanog grebena kako bi mogli ugraditi implantat, sačuvati susjedne prirodne zube te estetski i funkcionalno nadomjestiti zub ili zube koji nedostaju. Postoji više tehnika regeneracije grebena, ovisno o materijalima koji se koriste i volumenu kosti koji treba nadoknaditi.

Sinus lift

Sinus lift je vrlo efikasan način regeneracije kosti pri većem gubitku kosti u bočnoj, stražnjoj zoni gornje čeljusti koji omogućuje ugradnju dovoljno dugačkih i širokih dentalnih implantata. Operativna tehnika otvorenog podizanja dna maksilarnog sinusa sastoji se u tome da se kroz bočni koštani prostor podigne sinusno dno prema gore i u novonastali prostor umetne umjetna kost. U najvećem broju slučajeva postupak ugradnje umjetne kosti i dentalnog implantata je istovremen. Kod pacijenata s ekstremnom atrofijom kosti potrebna su dva operativna zahvata. Prvim kirurškim zahvatom samo se podiže dno maksilarnog sinusa, dok se drugim zahvatom, nakon nekoliko mjeseci, ugrađuju dentalni implantati. U slučaju minimalnog nedostatka kosti za ugradnju dentalnih implantata rabi se tehnika zatvorenoga sinus lifta kojem se kroz ispreparirano ležište za dentalni implantat odiže dno maksilarnog sinusa – tom tehnikom sinus lift provodi se istovremeno s ugradnjom dentalnog implantata.