DENTALNA MEDICINA
ANDRAŠEK VANJA
dr.med.dent. (domski)
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: sr. Jadranka Jutriša

KARIJES NIJE NASLJEDAN

U istraživanju koje se bavilo oralnim mikrobiomom,istraživači Murdoch Childrens Resrarch Instituta (MCRI) otkrili su da geni pojedinca nisu povezani sa prisutnošću bakterija odgovornih za zubni karijes.

Utvrdili su da su presudni utjecaj okoline i čimbenici kao što su prehrana i oralnohigijenske navike.

Kako bi se u potpunosti shvatila uloga genetike u sustavu oralnog mikrobioma,istraživački tim proveo je istraživanje na blizancima.

Analizirali su supragingivalni plak 205 parova genetički identičnih blizanaca u dobi od 5-11 godina.

Na temelju toga zaključili su da,iako su određene komponente sustava oralnog mikrobioma pod utjecajem genetike,te nasljeđene bakterije nisu povezane sa zubnim karijesom.

"Postoji percepcija javnosti da se loši zubi nasljeđuju",rekao je koautor istraživanja,dr Jeff Craig.

"Ali ovo istraživanje je važno jer pokazuje da roditelji i djeca mogu preuzeti kontrolu.Nismo genetički osuđeni na propadanje zubi."

Istraživači su također otkrili da se razina nasljeđenih bakterija obično smanjivala tijekom vremena,dok su se razina bakterija povezanih sa okolišnim čimbenicima povećavale.

S obzirom na te nalaze, dr Craig je ponovno naglasio da je ograničavanje unosa slatke hrane i pića kod djece u kombinaciji s dosljednom rutinskom oralnom higijenom najbolji način za sprečavanje karijesa.

Istarživanje pod nazivom "genetička kontrola oralnog mikrobioma domaćina u zdravlju i bolesti",obavljeno je u časopisu Cell Host&Microbe.