GRAFF GYUGECZ KAROLINA

OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
GRAFF GYUGECZ KAROLINA
spec.obiteljske medicine (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: ANTIONIA LOPATIĆ

Poremećaj spavanja-opstruktivna apneja u snu

POREMEĆAJI SPAVANJA- OPSTRUKCIJSKA APNEJA TIJEKOM SPAVANJA (OSA)

 

Opstrukcijska apneja u spavanju najčešći je poremećaj disanja pri spavanju, karakterizitan učestalim kolapsom gornjih dišnih putova uslijed smanjenog mišićnog tonusa ždrijela i negativnog intratorakalnog tlaka prilikom respiratornog napora pri udahu, što biva popraćeno se saturacijom arterijske krvi kisikom te kratkotrajnim buđenjem uz pojavu glasnog hrkanja.

 

Klinički znakovi:

 

Klinički simptomi koji se očituju

 

Dijagnosticiranje

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda usta, nosa, grla i testa spavanja. Radi provođenja testa pacijent ostaje preko noći u zdravstvenoj ustanovi spojen na aparat koji bilježi i moždanu aktivnost, pokrete očiju, aktivnosti srca i tlak tijekom spavanja. Zdravstvene ustanove u kojima se može napraviti test spavanja je Psihijatrijska bolnice Vrapče i KBC Zagreb. 

 

Težina bolesti ovisi o broju zastoja disanja koje pacijent trpi preko noći:

LIJEČENJE:

Terapija liječenja apneje u snu ima cilj ublaživanja simptoma, a tretman ovisi o težini bolesti.

Neliječena opstruktivna apneja može dovesti do hipertenzije, druge teže bolesti srca i krvnih žila. Uobičajena terapija je aparat CPAP, koji se preko noći nosi maska preko lica i ubrizgava se zrak kroz nos i usta, čime se sprječava zatvaranje dišnog puta. CPAP inače djeluje brzo te nema dodatnih komplikacija koje bi se mogle javiti. Pacijenti se brzo prilagode na takav način liječenja.

Kirurški zahvat se indicira ako postoji problem sa tonzilama ili ako postoje polipi.

 

NOVO LIJEČENJE APNEJE-INSPIRE

za liječenje opstruktivne bolesti u SAD-u je odobren baterijski stimuator živca koji se naziva INSPIRE. Ovaj uređaj je kao pacemaker, usađuje se u prsa gdje detektira usporavanje živca i šalje impuls u živac koji kontrolira jezik. Impuls potiče da jezik ostane u prednjem položaju., čime osigurava prohodnost dišnih puteva.